Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna

0

Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna este una din masurile necesare pentru a asigura sanatatea pomilor si a livezilor. Exista anumite situatii de risc, cand masurile pentru protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna trebuie sa devina o prioritate.

Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna (1)

Una din situatiile in care protejarea pomilor impotriva rozatoarelor este mai mult decat necesara este perioada lunilor februarie si martie cand iepurii de camp, soarecii si sobolanii pot sa reprezinte un pericol real. In general in timpul iernii, mai ales tulpinile pomilor tineri pot fi roase de animale salbatice. Iepurii, caprioarele, dar si caprele, oile si porci pot roade tulpina pomilor fructiferi, mai ales.

Cei mai periculosi raman iepurii, soarecii si sobolanii, iar cei mai expusi merii, perii, caisii. Pagubele pot sa fie foarte mari pentru ca deseori pomii se usuca in urmatorul an. Aceasta face ca protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna sa fie extrem de importanta.

Perioadele cu zapada mare asigura protectie naturala tulpinilor, dar daca vremea este mai uscata sau stratul de zapada mai mic riscurile cresc.

Pentru a preveni pagubele tulpinile pomilor tineri se pot proteja prin infaurare cu unele materiale ieftine si usor de procurat: uluci, sipci, bete, placaj, carton, hartie groasa de ambalaj sau chiar hartie de ziar.

Citeste si: Protejarea pomilor fructiferi iarna

Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna (3)Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor iarna poate fi asigurata cel mai bine cu uluci si sipci, dat fiind faptul ca acestea sunt mai rezistente la umezeala. Materialele se fixeaza cu sarma (nu cu sfoara) sau cu fire sintetice speciale, dar trebuie avut in vedere sa nu fie foarte stranse pentru a nu taia scoarta copacului. Trebuie tinut seama de faptul ca, in timpul iernii scoarta copacilor este fragila si se poate rupe sau sparge mai usor.

Nu sunt recomandate materialele sintetice care nu permit aerului sa circule. De exemplu protejarea pomilor impotriva rozatoarelor cu folie de polietilena poate duce la innabusirea tulpinii si la aparitia ciupercilor sau mucegaiurilor foarte daunatoare. Nu se folosesc coceni si nici materiale organice pentru ca acestea pot adaposti cuiburi de soareci sau sobolani.

Protejarea pomilor impotriva rozatoarelor in cazul livezilor se poate face si cu o buna imprejmuire. Gardul de sarma cu fundatie este o buna protectie impotriva iepurilor. Impotriva caprioarelor, mai ales in cazul pomilor care sunt plantati la marginile padurilor, pe dealuri, gardul este eficient numai daca are o inaltime de cel putin 2 metri.

Citeste si: Plantarea brazilor iarna

In cazul in care tulpina a fost atacata depinde foarte mult, pentru salvarea pomului, cat de mare este aceasta. Ranile se curata de aschii, se badijoneaza cu masic pentru altoit sau balega proaspata de bovine, peste care se aplică o legatura din panza, bine legata cu sfoara, care se schimba lunar si se tine pana cicatrizarea completa ranilor.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply