Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

2

Există o variantă nobilă pentru pomul de Crăciun. Diferite soiuri de conifere plantate sau transplantate în ghiveci, le oferă acestora șansa la viață lungă, după Crăciun, în curte sau în oricare alt loc în care pot fi plantate. Află câteva detalii, tot atâtea argumente în favoarea unui pom de Crăciun în ghiveci.

Un pom de Crăciun în ghiveci poate sta unul sau doi ani în recipientul său și, astfel, te poți bucura de un conifer VIU de Crăciun, în casă. După acest interval, în funcție de soiul său, trebuie plantat direct în sol, unde va continua să crească în ritmul său, timp de 25-50 sau chiar 100 de ani. Deci locul de plantare trebuie ales cu atenție!

Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

Pomul în ghiveci crește uneori în pepineiere, după care este transplantat într-un container. Transplantarea este un proces dur și traumatizant, dar cele mai multe conifere rezistă. Coniferele au un sistem de rădăcini radicular,  care se întind mult pe orizontală, în subteran, iar la transplantare, o parte din acest sistem radicular este amputat. Sunt foarte puține soiuri de conifere care pot fi cultivate direct în ghivece, de regulă cele care nu cresc mai înalte de un metru, și cu creștere foarte lentă.

Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

În container, însă rădăcinile sunt extrem de încolăcite, formând o veritabilă țesătură radiculară, densă și improprie unei creșteri normale pentru conifere. Cu toate acestea, udați corect, așezați în locuri parțial umbrite, coniferele în container, pot rezita și două sezoane de Crăciun, succesive. Transplantarea din sol în container se face, deseori la începutul lui noiembrie.

Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

Ideal este ca, după acest tratament brutal, pomi de Crăciun să fie mutați într-un loc prielinic, direct în sol, pentru a putea supraviețui.

Iată câteva sfaturi cheie de urmat pentru pomii de Crăciun în ghiveci:

♦ Ghiveciul trebuie ținut afară. Trecerea în interior se face treptat, dintr-o cameră  cu circa 10 grade Celsius, în camera unde îți va petrece Crăciunul. În casă aceștia nu trebuie să stea mai mult de 12 zile. Trecerea în exterior se face tot treptat, în două etape, cu o pauză de 24 de ore într-o cameră racoroasă, dar cu temeperatură pozitivă (maxim 10 grade). Nu-l scoate afară într-o zi cu temperatură negativă. Este recomandat să fie „eliberat” la miezul zilei, când este mai cald, și așezat într-un loc adăpostit, alte câteva zile. După aclimatizare, poate sta afară, indiferent de vreme.

Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

♦ În perioada în care stă în casă trebuie ținut la distanță de sursele de căldură. Ventilația camerei se face indirect și trebuie menținută o umezeală de 50% minimum. În plus trebuie udat de două ori pe zi cu cantități moderate de apă. Nu se udă cu apă de la robinet, ci doar cu apă stătută, apă de ploaie sau apă din topirea zăpezii.

Pom de Crăciun în ghiveci. Cea mai nobilă soluție!

♦ Nu-l împodobi exagerat și nu agăța nimic de vârful lui. Unii brazi în ghiveci sunt frumoși pur și simplu, așa cum sunt și nu nevoie de podoabe. Vârful este foarte fragil și trebuie protejat. Dacă se rupe, nu mai crește și, foarte probabil, va muri.

♦ Nu trebuie udat nici prea mult, nici prea puțin. În ambele cazuri, moare. Vasul trebuie să aibă scurgere pentru drenaj, iar apa nu trebuie să băltească în farfurie. Apa scursă va fi pusă la rădăcină, la următoarea udare.

♦ În container, coniferele cresc lent și sunt chinuiți. Până la 5-6 ani, pot rezista în ghivece, dar după această vârstă, dacă nu sunt replantați, mor. Un conifer de 50 de centimetri are între 3 și 6 ani de viață, în funție de soi. Dacă după primul Crăciun în casă, decizi să-l păstrezi în container, acesta trebuie transferat într-unul mai mare, la finele lui februarie, începutul lui martie. Vei vedea că în container sunt, practic, doar rădăcini, și foarte puțin sol. Cât stă în container trebuie udat cu atenție, iar îngrășămitele, orice fel, trebuie evitate. Poți adăuga un strat nou de sol, la partea superioară a vasului, la fiecare două-trei luni.

• Plantarea în sol trebuie făcută toamna târziu (noiembrie) sau la finele lui februarie. Alege un loc parțial însorit sau umbrit, ușor în pantă. Solul ideal este unul sărac, acid, calcaros. Trebuie evitate cele lutoase, argilose. Pune coniferul astfel încât să fie un loc umed și ia în calcul oziția sa în timpul verilor fierbinți.

Citeste si: Activități pentru un Crăciun creativ, care aduc spiritul acestei Sărbători în casă

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: Unsplash.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply