Plantele sanitar, gardienii din gradina

0

Plantele sanitar (6)Plantele sanitar sunt veritabili gardieni in gradina. Fie ca este mica sau mare gradina este un ecosistem care are in mod natural toate mecanismele de autoprotectie.

Putini sunt insa cei care stiu ca unele plante functioneaza ca adevarati protectori ai culturilor, blocand riscurile de aparitie a daunatorilor. Plantele sanitar nu lucreaza singure in gradina. Alaturi de ele sunt si insectele benefice (gargarite, albine, fluturi) care pot sa sustina activitatea gradinarului fie ca este vorba despre gradina cu flori sau cea de zarzavaturi, fie ca este o livada sau o gradina mare.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Plantele sanitar sunt cele care fac treaba chimicalelor in mod natural, fara nici un fel de efecte secundare, dar cu beneficii maxime. Nu sunt greu de folosit, dar fiecare din plantele sanitar are o misiune si trebuie folosita in functie de scopul urmarit. In plus, exista si o tehnica speciala pentru fiecare din plantele sanitar in parte.

Plantele sanitar (5)Plantele sanitar feresc gradina de daunatori, boli, chiar si de rozatoare si melci.

Toate plantele sanitar sunt in egala masura utile fie ca plante aromatice, fie ca plante medicinale, iar cultura lor este usoara si la indemana oricui. Plantele sanitar contin niste substante foarte puternice, care nu sunt deloc pe placul insectelor daunatoare, al ciupercilor sau al bacteriilor.

Iata care sunt cele mai importante si cele mai active din plantele sanitar.

Plantele sanitar (7)Cap de lista este hreanul. Hreanul este un fel de doctor in gradina pentru ca indeparteaza o serie intreaga de daunatori. In plus creste singur, este spornic, iar toamna il poti folosi la muraturi ca si conservant natural garantat. Daca ai o bucatica de gradina unde cultivi zarzavaturi pune in colturi tufe de hrean. Scapi de daunatori, de muste si faci o economie demna de luat in seama toamna, hreanul fiind mereu foarte scump in piata, desi habar nu am de ce.

Plantele sanitar (8)Hreanul este una dintre cele mai eficiente plante sanitar din gradina, deoarece contine un nivel ridicat de sulfuri de alil, substanta cu miros puternic si intepator. Este indicat sa cultivi hrean printre randurile de legume, in special printre legumele care atrag afide si musculite. Este ideal daca ai un piersic, pentru ca il scapi de toti daunatorii.

Hreanul cea mai eficienta dintre plantele sanitar combate ciuperca Monilia, care ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze. Prin urmare, poti cultiva hrean si in apropierea pomilor fructiferi. Specialistii spun ca infuzia de hrean poate combate chiar si nesuferitii gandaci de Colorado.

Actiunea  repelenta este un rezultat al mirosului plantelor, dar mai ales al faptului ca resturile vegetale apartinand acestor plante putrezesc la baza pomilor si substantele specifice plantelor-sanitar sunt absorbite de radacina pomilor si intra in circuitul acestora. De aceea actiunea acestor plante este optima dupa 1-2 ani.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Pelinul este un adevarat miracol al naturii si una din cele mai eficiente dintre plantele sanitar. Pelinul contine uleiuri volatile care tin la distanta insectele daunatoare ale arbustilor fructiferi (coacaz, mur, zmeur). Cel mai indicat este ca pelinul sa fie plantat la radacina acestora.

Plantele sanitar (1)Ceapa si usturoiul. Uleiurile volatile pe care aceste doua plante le contin tin la distanta orice daunator (afide, paianjeni rosii). Este indicat sa plantezi fire de ceapa sau usturoi si in gradina de flori pentru a elimina daunatorii care pot ataca florile. Functioneaza perfect.

Plantele sanitar (3)Ardeiul iute este o alta solutie din lista cu plantele sanitar pentru gradina. O tufa de ardei iuti nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina, mai ales daca vorbim despre gradini de zarzavat. Ideal este ca printre tufele de legume sa tii ardei iute pentru ca toata planta tine la distanta daunatorii care de regula ataca legumele.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Plantele sanitar sunt de regula plante puternic aromate. Pe lista cu plante care te apara de daunatori se numara cimbrisorul, menta, salvia si rozmarinul pentru ca emana uleiuri volatile puternice. Aceste plante tin la distanta afidele, puricii verzi si fluturele alb, dar sunt si foarte eficiente impotriva melcilor.

Citeste si: Bolile plantelor de apartament

Una din cele mai active din plantele sanitar este urzica. Se spune ca in livada trebuie sa fie urzici, pentru ca acesta garanteaza sanatatea pomilor fructiferi si face inutil orice tratament chimic. Despre miraculosul macerat de urzica afla aici.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply