Insecticide ecologice. Cateva sfaturi simple

0

Insecticide ecologice (5)Vorbim despre insecticide ecologice, pentru ca acestea trebuie sa fie prima alegere pentru gradinile mici, pentru gradinile de zarzavat sau cu flori din jurul casei, dar si pentru livezile de mica intindere. Spatiile mici sunt prima recomandare pentru aceste insecticide ecologice, dar ele poti fi folosite cu mare succes si pe terenuri mai intinse, dar trebuie avut in vedere ca este necesara o cantitate mai mare, iar costurile cresc direct proportional cu cantitatea de insecticide ecologice necesara.

In natura fiecare vietate, mica sau mare are dusmani naturali. Uneori este vorba de alte vietati, alteori de plante si unele substante extrase din plante. Un insectid este ecologic atata vreme cat nici un produs de sinteza nu este inclus in compozita sa, dar poate contine esente, extracte, uleiuri, macerate si alte substante rezultate prin procese chimice sau fizice naturale.

Citeste si: Bolile plantelor de apartament

Insecticide ecologice (4)Pentru gradinaritul din jurul casei, sunt cateva substante care isi merita din plin numele de insecticide ecologice, care se fac usor, fara costuri mari si care au sunt foarte eficiente, nu produc rezistenta din partea daunatorilor, iar tratamentele se pot repeta cand este nevoie fara ca acestea sa afecteze florile sau culturile din gradina.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Renumit pe lista cu insecticide ecologice este extractul de urzica. Practic acesta are cele mai multe utilizari fiind bun pentru aproape toate problemele. Extractul de urzica este insecticid, fungicid si ingrasamant. Reteta este simpla. Ai nevoie de un kilogram de tulpini de urzica. Cele batrane si foarte intepatoare sunt cele mai bune – le poti culege de pe malul raurilor, din poieni si de pe marginea padurilor. Nu culege niciodata urzicile de pe marginea drmurilor pentru ca sunt pline de plumbul aspirat din gazele de esapament. Ideale sunt urzicile curate din zone cat mai putin poluate, tocmai si pentru rolul de ingrasamant pe care il au.

Urzicile se toaca sau se maruntesc si se pun intr-un vas impreuna cu circa 10 litri de apa. Se acopera si se lasa cateva zile. In fiecare zi se amesteca prin “ciorba”. Este gata cand miroase foarte urat. Se strecoara iar solutia rezultata se poate pastra in sticle acoperite cu tiforn (poate produce gaze de fermentatie), timp de o saptamana. Se foloseste o solutie diluata – un litru de extract de urzica la 10 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste gradina. Ideal este sa stropesti in zilele uscate, sau seara dupa o zi calduroasa. Ramane eficient doua-trei saptamani.

Insecticide ecologice (3)Infuzia de Condurii doamnei contine sulf si antibiotice naturale. Se prepara la fel, din macerarea unui kilogram de planta in cinci litri de apa. Este foarte bun pentru paduchi si pentru bolile plantelor produse de insecte.

Infuzia de Tanacetum vulgare este pe lista cu insecticide ecologice. Planta este o buriana care creste pe malul raurilor, cu flori care seamana cu papadia, destul de inalta si cu radacina foarte puternica. Tanacetum vulgarenfuzia sau Vetrice este folosita pentru o infuzie preparata din 300 de grame de frunze, tulpini si flori de vetrice, in 10 litri de apa. Amestecul se tine la macerat cinci-sase zile. Solutia se strecoara si se pulverizeaza impotriva ruginii, fainării si impotriva daunatorilor, cum ar fi fluturii albi si afidele.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Maceratul de frunze de pelin si maceratul din frunze de hrean sunt ale bune solutii si excelente insecticide ecologice perfecte pentru plantele cu flori din gradina si pentru legume.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply