Placari cu lemn la exterior in versiuni de gala – Dintre toate tipurile de finisaje pentru pereți exteriori, acelea cu lemn sunt printre cele mai naturale și mai atrăgătoare. Nuanțele esențelor exotice, ale celor din pădurile nordice sau autohtone vor conferi clădirilor un aspect distins și original.
Citeste si Fatade ventilate

Lemnul este un material obligatoriu parcă la case de vacanță din zone montane. Este el la fel de potrivit pentru clădiri moderne din mediul urban? Poate că lambriurile sau buștenii din lemn masiv nu sunt o soluție fericită, dar ai la dispoziție lambriuri din lemn exotic sau din rășinoase nordice, alături de o gamă variată de plăci din materiale compozite pe bază de lemn. Cele mai multe se fixează în general fără mortar adeziv, pe profile metalice sau pe cleme speciale, transformând suprafețele în fațade ventilate. Indiferent de modul de montare, vei obține acel aspect „cald“ și plin de naturalețe specific lemnului.


În marile orașe, panourile din materiale compozite cu lemn, având finisaje ce imită lemnul natural aproape la perfecțiune, sunt soluții optime pentru un aspect modern și sofisticat. Uneori sunt materialul exclusiv la placare, iar cel mai adesea au un impact estetic mai mare în combinație cu alte materiale sau finisaje. Foarte des utilizate și apreciate sunt panourile tip HPL (High Pres-sure Laminate), care sunt realizate din rășini termoizolante armate omogen cu fibre din lemn la temperaturi/presiuni ridicate. De regulă, au un conținut de peste 70% fibre din lemn și o stabiliate dimensională comparabilă cu a lemnului masiv. Nu sunt afectate de umezeală și au o foarte bună rezistență la agenți chimici și la intemperii. Ca atare, pot fi utilizate cu succes și în medii mai agresive (zone cu salinitate mai ridicată în aer, arii mai poluate). Suprafețele plăcilor sunt prevăzute cu pelicule decorative exterioare, netede, fără porozități, care nu permit impregnarea prafului și a murdăriei și facilitează scurgerea apei pluviale.

Dacă totuși ești decis să alegi lambriuri din lemn masiv, ai mai multe opțiuni. Pentru cele mai rustice structuri, cum ar fi cabane, case de vacanță în zone montane sau căsuțe pentru saune, lemnul autohton de rășinoase poate fi prima soluție. Nu uita că va trebui să-l tratezi și să aplici câteva straturi de lazură sau de lac protector cel puțin o dată la doi-trei ani. Pentru construcțiile cu estetică mai pretențioasă, poți alege lambriuri din lemn exotic. Esențele tropicale sunt foarte rezistente, deoarece provin din zone foarte umede, cu ploi dese și abundente. În oferta de la noi vei găsi esențe durabile: iroko, cumaru, ipe, padouk ș.a. Ține cont de faptul că și aceste esențe exotice își modifică ușor aspectul în timp prin acțiunea razelor ultraviolete și că necesită mici tratamente periodice de protejare.

Dacă motivele bugetare te orientează spre esențele autohtone, alege doar lambriuri din lemn termotratat. Cel mai des vei găsi lambriuri din pin și frasin, cu prețuri sensibil mai mici decât cele ale esențelor exotice. Prin termotratare, adică uscare la temperaturi de peste 200 °C, se reduce în mod direct și cantitatea de apă reținută de lemn și schimbată cu mediul extern în cursul proceselor de absorbție și cedare a umidității. Automat se reduce și capacitatea lemnului de a se cotracta sau de a se dilata. Efectele termotratării sunt pozitive mai ales în privința durabilității la intemperii, dar și a rezistenței la atacurile insectelor xilofage sau ale ciupercilor.
Citeste si Placari cu lemn in patru variante inedite
Articol preluat din revista CASA LUX nr. 8/2018
Text: Lucian Dobraca, Foto: PR