Piciorul cocosului, floarea din buchetul mireselor

0

ranunculus-asiaticus-252768_960_720

Piciorul cocosului este o floare spectaculoasa, dar nici pe departe greu de crescut. Se spune despre piciorul cocosului ca este floarea nelipsita din buchetul mireselor pentru aspectul ei spactacular, pentru culorile fabuloase si pentru faptul ca este foarte rezistenta.

Denumire stiintifica pentrtu piciorul cocosului este Ranunculus. Este o floare perenea si face parte dintr-o pleiada de mai bine de 400 de specii. Radacina este cea care da numele florii, avand forma piciorului de cocos. Este o radacina carnoase ca niste gheare. Una din conditiile pentru a avea flori frumoase este plantarea acesteia la 5-10 centimetri niciodata mai mult. Piciorul cocosului creste relativ inalta avand ca medie inaltimi de circa 50 de centimetri.

Daca vrei piciorul cocosului in gradina sau in ghivece afla ca are nevoie de multa lumina. Planta trebuie sa stea in plin soare ca o consitie pentru sanatatea si inflorirea bogata a plantei. Este rezistenta si suporta si temperaturi ridicate si geruri, iarna, dar temperatura ideala este 26 grade.

ranunculus-1256085_960_720

Speciile cultivate ca plante ornamentale au florile mari, in forma de trandafir, intr-o larga gama de culori, de la alb, galben, rosu, roz, oranj si aramiu, cu mijloc negru sau galben. Infloresc in aprilie – mai si deseori au o a doua inflorire daca florile trecute sunt rupte, la finele lui iulie, inceputul lui august.

Ranunculus are nevoie de pamant bogat in minerale, cu drenaj bun. Are nevoie de apa multa, la ore racoroase, dimineata pentru ca pamantul nu trebuie sa se usuce niciodata. Udarile se raresc cand frunzele se ingalbenesc. Nu se mai uda in perioada de repaus, toamna si iarna, chiar daca sta in casa, in ghiveci.

Pentru a inflori bogat cu flori mari si intens colorate, planta trebuie fertilizata. Se fertilizeaza solul inainte de plantare si se administreaza un ingrasamant lichid cand plantele sunt in crestere.

Ranunculus se inmulteste bine prin seminte care trebuie semanate in sol afanat si bine umezit, la finele lunii februarie. Germineaza in 20-30 zile si incepe sa creasca cand temeperatura trece de 20 de grade, ziua. Daca plantezi bulbi, atunci acestia se plenteaza cu ghearele in sus.

flower-1312040_960_720

In zonele cu ierni reci unde temperatura scade sub -10 grade C, bulbii se vor scoate din gradina si se vor pastra in locuri uscate si racoroase pana la sfarsitul iernii. Daca sunt in ghiveci si nu au mai fost udati dupa ce planta s-a uscat, in toamna se pot relua udarile pentru a creste o a doua generatie, dar numai daca prima generatie a fost suficient fertilizata. In caz contrar planta are nevoie de pauza pentru a inflori frumos primavara.

Este foarte important de spus ca toate soiurile sunt otravitoare. Sucul plantelor proaspete pot cauza iritatii ale pielii, de aceea persoanele cu pielea sensibila trebuie sa poarte manusi cand umbla cu aceasta planta.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply