Pavaj de efect in gradina

0

Conferă un look atrăgător grădinii tale cu ajutorul unui pavaj elegant. Îți oferim câteva sfaturi pentru realizarea unor suprafețe cu forme și modele decorative, rezistente și ușor de întreținut de-a lungul vremii.

pavaj realizat cu dale diferite
Foto: Flori Lixăndroiu

Unul dintre primele sfaturi de care ar fi bine să ții cont: atunci când pavezi grădina, trebuie să ai în vedere impactul estetic al pavajului și calitatea realizării sale. Ca să punctezi la capitolul estetică, este important să armonizezi pavajul cu materialele folosite la construcția casei și a gardului și cu dimensiunile și stilul grădinii.

Încearcă să găsești un echilibru între zonele pavate și cele cu plante: când plantele sunt totul, pavajul trebuie să fie mai discret, când optezi pentru o grădină cu mult gazon și plante verzi, pavajul poate să-și ia rolul de decorator mai în serios. De asemenea, pe lista cu sfaturi importante se află și alegerea materialelor. Acestea trebuie să fie de calitate, antiderapante și rezistente la ciclurile îngheț-dezgheț.

Un pavaj bine făcut își menține forma și planitatea.

Pentru asta e nevoie de un terasament bun. Suprafețele pavate destinate mașinilor trebuie să fie mai solide decât cele pentru mers. Stabilește cota finită a pavajului și sapă la adâncimea necesară tipului de terasament ales. Un meseriaș perfecționist începe cu un strat de pietriș și nisip bine tasat și toarnă peste el o placă din beton armat cu plasă, apoi așază pavelele. Alegerea aceasta impune un proiect al grădinii valabil mulți ani; nu-l mai poți schimba ușor.

Doar cu un pat de nisip și pietriș mai poți face modificări. Folosește borduri cimentate pentru marginile pavajului și pentru trecerile de la o zonă la alta și asigură panta necesară scurgerii apei.

Aleile cu pietriș trebuie mărginite de borduri suficient de sigure, care să nu permită pietricelelor să intre în pământul rondurilor. Presară pe ele insule verzi sau din flori: arată minunat răsărind din pietriș.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply