Cum se udă corect plantele?

0

Cum se udă corect plantele? Se anunţă o vară toridă, ceea ce înseamnă un plus de atenţie pentru plantele noastre.

Cu ce udăm plantele?

Plantele din grădină se udă de obicei manual, cu furtunul sau cu stropitoarea dacă nu e suprafaţa prea mare. În cazul în care gradina noastră ocupă câteva sute bune de metri pătraţi, este recomandat sa ne instalăm sisteme de irigaţii. Cele mai folosite sunt sistemele de irigaţii prin picurare sau prin aspersiune. Se pot programa foarte exact, conform cerinţelor noastre.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Când e vorba de udarea plantelor de ghiveci, situaţia este mai simplă. De obicei folosim o stropitoare deoarece aceasta poate distribui uniform apa pe suprafaţa solului şi nu doar într-un singur loc. Apa trebuie sa fie decantată.

Când udăm plantele?

Plantele le udăm dimineaţa devreme sau seara după ce intensitatea soarelui a mai scăzut. Dacă le udăm în timpul zilei, mai ales vara, pot muri datorită şocului termic suferit în contact cu apa rece. De asemenea, picăturile de apă căzute pe frunze pot determina apariţia arsurilor. În cazul plantelor de ghiveci pe care le ţinem în casă, udarea se face ori de câte ori este nevoie pentru ca pământul sa fie umed, dar nu în exces.

Care sunt tipurile de sol care au nevoie de mai multă irigare?

În cazul plantelor de ghiveci, vom alege un amestec bun de  pământ care nu necesită irigare suplimentară şi menţine umiditatea în condiţii optime. Un astfel de amestec este turba, care se poate găsi la orice florărie. În grădină nu vom putea schimba pământul, astfel că va trebui să ne adaptăm condiţiilor. Dacă solul e nisipos, lutos sau grăunţos, va trebui să irigăm mai mult și mai des. De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în cantităţi nu foarte mari, pentru a permite apei să se infiltreze treptat în sol şi să nu băltească la suprafaţă.

Citește și Scânteioarele multicolore din grădină

Care sunt tipurile de plante care au nevoie de mai multa apă?

Majoritatea plantelor necesită o cantitate medie de apă, însă există unele specii care au nevoie de foarte multă umiditate. Este cazul bambusului (Bambusa), speciilor de pipirig (Juncus), papirusului (Cyperus papyrus) şi altor plante din zone tropicale şi sub tropicale unde umiditatea este ridicată.

Cum recunoaştem plantele care suferă de lipsa apei?

Deficitul de apă se manifestă prin ofilirea şi lăsarea frunzelor. Frunzele se îngălbenesc, iar creşterea stagnează. În cazul în care ofilirea e doar temporară, starea plantei îşi revine la normal pe timpul nopţii. Dacă ofilirea este profundă, regenerarea plantei este dificilă sau chiar imposibilă. Va trebui să udăm în cantităţi mai mari, treptat, până când umiditatea solului revine la cea optimă, făcând posibilă regenerarea plantei.

Citește și Alergia la polen – minimizează riscul

Cum recunoaştem plantele pe care le-am înecat cu apă?

Apa bălteşte la suprafața solului şi determină înnegrirea şi înmuierea frunzelor. Planta poate muri datorită excesului hidric pentru că rădăcina putrezeşte. Trebuie înlăturat excesul de apă şi apoi lăsată să se evaporeze apa rămasă. Când umiditatea s-a redus la normal, putem să revenim la norma de udare anterioară.

Ce facem dacă plecăm în concediu?

Putem băga ghivecele cu flori, care prezintă găuri de scurgere a apei, în alte ghivece mai mari sau  recipiente în care punem apă mai multă pentru ca planta să îşi poată extrage cât îi trebuie. Altă variantă ar fi să înfigem sticle de plastic pline cu apă cu gura în pământ: apa se va scurge treptat în funcţie de necesităţile plantelor. Aceste metode sunt valabile în cazul în care nu ne permitem un sistem de irigaţii moderne care ne scapă de griji.

Citește și Gardurile vii cu forme frumoase

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: © Kzenon – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply