Scânteioarele multicolore din grădină

0

Scânteioarele au flori multe şi viu colorate, care sclipesc in lumina soarelui. Phlox, cum sunt numite ştiinţific, se pretează foarte bine în orice tip de grădină, putând fi folosite în borduri şi în rocării, atât în plin soare, cât şi la semi-umbră.

Scânteioarele fac parte dintr-o familie de plante ce cuprinde specii anuale şi perene divers colorate, care pot înflori primăvara sau din vară până toamna, în funcţie de caracteristicile speciei respective. Denumirea ştiinţifică derivă din cuvântul grecesc phlox, care înseamnă flacără.

Citește și Plante exotice rezistente la ger

Scânteioarele cresc bine în clima temperată

Sunt originare din America de Nord, din zonele temperate, dar există şi câteva specii care vin din nord-estul Asiei. Scânteioarele sunt plante de talie mică şi mijlocie; pot avea de la 15 la 50 cm, unele specii ajungând chiar la 1,50 m. Înfloresc abundent în culori diferite, de la alb imaculat, la violet, albastru, roz, chiar roşu aprins.

Scâteioarele
Scânteioare curgătoare – Phlox hibrid ‘Orchid Blast’

Cum se îngrijesc scânteioarele

Plantarea se face în luna mai sau toamna, direct în grădină, la loc însorit sau la semi-umbră. Preferă solurile fertile, cu permeabilitate bună, umede, dar fără apă stagnantă. Vara, se udă regulat, la sol, niciodată pe plantă, iar dacă prezintă părţi ofilite, acestea se recomandă a fi îndepărtate. Toamna, la sfârşitul lunii octombrie, se taie la 5 cm deasupra pământului şi se acoperă cu frunze uscate pentru protecţie peste iarnă. Pentru a obţine ramificaţii mai dese, se ciupesc vârfurile tulpinilor când planta are în jur de 15 cm înălţime.

Citeşte şi Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

Dacă nu ai grădină, dar îţi plac foarte mult aceste flori, află că scânteioarele pot fi plantate şi în ghiveci, necesitând aceeaşi îngrijite ca şi cele din grădină. Cu o singură condiţie: să fie ţinute în aer liber (deci nu într-un balcon închis), iar ghivecele să fie protejate de îngheţ pe timpul iernii.

Scânteioarele se pot înmulţi uşor prin divizarea tufei în perioada de repaus, recomandabil primăvara înainte de pornirea în vegetaţie. De asemenea  prin seminţe, în luna martie, sau prin butaşi făcuţi din plante mamă viguroase şi sănătoase.

Scânteioarele sau brumărelele, cum mai sunt numite popular, nu necesită îngrijiri speciale, menţinându-se frumoase pentru mult timp, fără să dea mari bătăi de cap. Cu toate acestea, chiar şi cei mai puternici cedează din când în când. Citeşte mai departe despre Scânteioare, soluţii pentru probleme frecvente.

Citește și Fructe exotice din grădina ta

Articol publicat în revista Casa şi grădina  *  Text: Adriana Bărar  *  Foto: Rameshng, wikimedia.org; www.pweurope.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply