Fructe exotice din grădina ta

0

fructe-exotice

Fructe exotice culese chiar din grădina ta – deși cultivarea lor în România mai pare încă o utopie, rodierii și pomii de kaki pot fi cultivați și la noi, în zonele din sudul țării sau în curțile protejate de ger și vânt puternic.

„Hrana zeilorˮ – așa era considerat în antichitate fructul de kaki. Primii care l-au cultivat au fost chinezii, apoi a fost preluat de japonezi, iar de acolo s-a răspândit în celelalte zone ale lumii. Fructul de kaki seamănă extraordinar de mult cu o tomată, însă consistența, aroma și gustul sunt asemănătoare celor ale piersicii.

Ca fructe exotice, kaki au pătruns pe piața noastră cu un preț piperat, dr dacă te-ai îndrăgostit de ele, mai bine culege-le chiar din grădină. Pomul de kaki (Diospyros kaki) crește cu ușurință și în zona de sud a țării noastre, rezistând până la -15°C în perioada de hibernare completă. Cu toate acestea, trebuie protejat pe perioada rece, căci poate fi distrus de gerurile târzii ale primăverii.

Citește și Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

Plantele de kaki se înmulțesc prin altoire pe specia Diospyros lotus, datorită rezistenței la temeperaturile scăzute și la secetă. Se recoltează în septembrie-noiembrie.

Originare din sudul Asiei, culturile de rodii s-au răspândit aproape în întreaga lume, iar acum, datorită încălzirii climei, și la noi. Rezistenți doar până la -10°C și sensibili la gerurile târzii, rodierii (Punica granatum) au nevoie de protecție iarna, dar și de veri calde și lungi pentru ca aceste fructe exotice să se coacă (rodiile nu mai continuă să se coacă după ce au fost culese). Florile rodierilor sunt roșii, simple sau bătute și foarte decorative.

În zonele prea umede, rodierii riscă să le putrezească rădăcinile. De aceea se plantează într-un sol care drenează bine apa de ploaie, aproape de zidul sudic al casei, în plin soare, astfel va înflori și fructifica abundent.

Citește și Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Articol apărut în revista Casa și grădina
Text: Carli Marian
Foto: Thinkstock/Gulliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply