Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

0

lemnul-dulce

Deși lemnul-dulce este cunoscut mai ales pentru calitățile sale terapeutice, datorită gustului său, de cinzeci de ori mai dulce decât zahărul, este folosit cu succes la prepararea dulciurilor. Lemnul-dulce este un condiment care aromează bomboanele gumate, prăjiturile, sucurile, unele băuturi alcoolice (precum sambuca sau berea Guiness) și chiar tutunul.

Lemnul-dulce nu se produce din scoarța unei plante, ci din rădăcinile ei. Este vorba despre Glycyrrhiza glabra, o plantă erbacee perenă originară din sudul Europei, din India și unele părți ale Asiei, înrudită cu feniculul și anasonul. Nu supraviețuiește înghețului prelungit sau puternic (sub -15°C). De aceea, în grădinile noastre, se cultivă în seră, sub folii de protecție iarna sau în ghivece care pot fi mutate în interioare răcoroase și luminoase.

Citește și Aloe vera pentru ghiveci. Cum se ingrijeste

lemnu-dulceCum se cultivă
Pentru a se dezvolta bine, e nevoie de un loc spațios, însorit, cu un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive, menținut în permanență umed. Tolerează mediile saline, precum cele ale grădinilor de la malul mării, cu sol ușor alcalin, dar nu și pământul lutos, în care mustește apa.

Pentru ca rizomii dulci să poată fi folosiți, planta are nevoie de trei, patru ani pentru a ajunge la maturitate, când este recoltată în lunile de toamnă.

Înmulțire
Cel mai bine se înmulțește prin bucăți de rizom (de rădăcină) cu câțiva ochi, plantate primăvara devreme. De aceea, dacă nu aveți nevoie de semințe, tăiați florile înainte de a se usca pentru ca planta să-și concentreze întreaga energie pe dezvoltarea rădăcinilor.

Citește și Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Foto: Franz Eugen Köhler, wikipedia.org
Thinkstock/Gulliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply