Parchet şi tapet pentru locuinţa noastră

1
living-room-1048191_1280
www.pixabay.com
✍ Ionela Mariana Nole, Mioveni, jud. Argeş
Stimată redacţie şi dragi cititori,
În primăvară am renovat camerele în care locuim, căci trecuseră peste ele cam 13-14 ani fără modificări.
Am început cu dormitorul, am scos parchetul vechi, mobila şi am lăsat camera goală. Am cutreierat magazinele, am cules informaţii şi am cumpărat întâi polistiren extrudat pentru izolarea termică şi acustică, deoarece reprezintă primul pas spre crearea unui spaţiu de locuit cald şi confortabil în orice locuinţă. Structura celulară fină, precum şi aspectul nervurat al suprafeţelor, conferă plăcilor din polistiren extrudat următoarele proprietăţi: capacitate mare de izolare termică şi acustică; rezistenţă la compresiune şi umiditate; rezistenţă mare la bacterii şi ciuperci; greutate mică; sunt uşor de tăiat; aderenţă sporită – pot fi lipite şi tencuite cu adezivi pentru polistiren.
În cazul utilizării ca izolator pentru parchet, pot prelua denivelările şapei, asigură glisarea structurii flotante când acestea se dilată sau contractă, izolează termic, reduc zgomotul paşilor. Aşa am precedat şi noi, am ales această metodă de lipire a plăcilor de polistiren cu adeziv special, am aşteptat o zi, apoi am montat parchetul laminat. În primul rând se stabileşte direcţia de montaj a parchetului. Se verifică dacă uşile se pot deschide şi după instalarea pachetului laminat. Dacă ușa nu se poate deschide, se marchează pe ușă cât trebuie tăiat și se ajustează corespunzător.
Vă scriu și câteva reguli de montaj a parchetului: direcția de montaj a parchetului este longitudinal, pe direcția luminii naturale, perpendicular cu fereastra; rostul de dilatare (1-2 cm) trebuie respectat pe tot perimetrul camerei, inclusiv sub tocul ușii; parchetul se așază intercalat, între îmbinările de la capete să fie distanța de cel puțin 20 cm.
Pentru pereți am folosit vopsea lavabilă cu o putere mare de acoperire. Unul dintre pereți l-am decorat cu tapet super lavabil în tonuri calde, care, asortat cu draperiile, schimbă toată camera. Tapetul are o tehnică de montaj relativ simplă, așa că m-am implicat și eu. Mai întâi măsurăm peretele, apoi tăiem din rolă dimensiunea respectivă. O umezim cu apă, apoi o așezăm pe o suprafață plană curată (cu fața în jos) și aplicăm adezivul pentru tapet, cu o bidinea. Ridicăm cu grijă și lipim pe perete cu atenție, fără să formăm goluri de aer.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Noi am folosit adeziv de calitate înaltă, care se prepară astfel: conținutul se răstoarnă într-o găleată cu 4 l apă curată și se amestecă puternic. După 5 minute se va amesteca din nou, până capătă o culoare albastră. Se aplică adezivul cu o rolă sau o bidinea pe toată suprafața tapetului și se lipește cu atenție. La tapet trebuie avut întotdeauna grijă să îmbinăm corect imaginile, chiar dacă uneori se mai pierde puțin material. După uscare, adezivul folosit de noi devine incolor. Când am terminat cu tapetul, am montat parchetului plintă, apoi am cumpărat o galerie metalică și o lampă de iluminat asortată. Am aranjat o perdea și draperii și camera este gata.
Sper ca sfaturile mele să fie de ajutor cititorilor practici, trimit și două fotografii din timpul lucrărilor. Voi reveni cu alte scrisori despre ce am mai renovat în ultima perioadă. Vă trimit tuturor gândurile mele bune!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Foarte util articolul, mai ales pentru cei care isi doresc sa isi decoreze cu mana lor propria casa. Noi abia ne-am mutat si chiar ma gandeam la un tapet mai special pe care sa il aplicam chiar noi. Multumim pentru sfaturi!

Leave A Reply