Cum organizezi obiectele vechi cu valoare sentimentala

0

Sta in firea omului sa pastreze obiecte care sa-i aminteasca de diferite momente frumoase din viata, unele dintre ele vechi, mostenite de la bunici si parinti, adunate de prin targuri de vechituri, doar pentru frumusetea si povestea din spatele lor. Problema care apare este cum organizezi obiectele vechi, cum le expui sau pur si simplu ce faci cu ele.

Iata cateva solutii practice, simple, elegante, frumoase si utile pentru a organiza obiectele vechi cu valoare sentimentala… pentru ca si aici este o strategie.

1. Triaza. Renunta sau vinede – daca au valoare in sine, obiectele care au legatura cu momente neplacute sau triste. Renunta pur si simplu la nimicurile care nu mai spun nici o poveste si a caror istorie nu o mai stie nimeni. Daca nu te-ai hotarat ce sa pastrezi si ce nu, pune lucrurile in cutii si eticheteaza-le. Revino apoi peste un timp si sorteaza-le.
2. Ajutor de la specialist. Exista riscul sa consideri ca fiind fara valoare unele obiecte vechi care in fapt sunt foarte valoroase. Nu ezita sa ceri sfatul unui specialist inainte de a le arunca pur si simplu la gunoi. O persoana obiectiva si calificata te poate ajuta sa faci o selectie bun si corecata a obiectelor si iti poate evalua corect daca sunt sau nu valoroase. Evident ceea ce conteaza cand faci o selectie este valoarea lor sentimentala pentru tine. Este insa foarte important ca bagajul emotional, povestea acestor obiecte vechi sa fie spusa celor din generatia urmatoare, pentru a da mai departe povestea si sentimentele pe care fiecare dintre obiectele vechi o are.
3. Organizeaza pe categorii si cauta o noua utilitate pentru aceste obiecte vechi. Sunt cu atat mai prezente in viata ta si te vor face sa te bucuri de ele daca vor fi utile.Portelanurile vechi pot fi pretioase obiecte de decor. Cestile minuscule d ecafea ale bunicii pe care nimeni nu le mai foloseste pot sa fie solnite pentru o masa d egala, suport pentru lumanari sau poti face cu ele suport pentru un platou etajat. Paharele de cristal desperecheata pot sa fie un inedit ansamblu pentru flori, iar vasele vechi din arama sau fonta sunt minunate pentru a organiza camara, sau bucataria.
4. Contacteaza colectionari. Fa colectii. Poti face o bucurie unui colectionar, poti face schimb de obiecte sau poti avea chiar tu colectia ta. Doneaza lucrurile la care renunti. In acest fel, stii ca altcineva se va bucura de ele, indiferent ca sunt haine, obiecte din ceramica sau jucarii din copilarie. Uneori se inchid in felul acesta niste cercuri care au minunate povesti si care merita stiute, vazute si admirate.
5. Obiectele vechi cu valoare sentimentala trebuie privite cu o anume detasare. Nu lasa trecutul, oricat ar fi el de frumos sa copleseasca prezentul. Asa ca este bine sa fii cat mai organizata si mai pragmatica cu putinta. Nu putem pastra toate obiectele vechi, pentru ca nu traim in trecut, dar mai ales pentru ca daca le lasi sa se adune fara sa le organizezi isi vor pierde din valoare si iti va fi foarte greu sa mai vezi adevarata lor valoare.
6. Se spune ca cine stie sa transforme, sa reutilizeze, cine stie dea o noua viata obiectelor vechi va avea mereu tot ce are nevoie…. Fa asta si tu, dar calculat, meticulos, cu cap si mai ales stiind care este valoarea reala a obiectelor vechi!
Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply