Nuferii adoră soarele!

Nuferii adoră soarele!

Distribuie articolul pe:

nuferii

Nuferii aparţin genului de plante Nymphaea. Denumirea lor vine din limba greacă şi înseamnă nimfă, femeie cu puteri supranaturale – de aici asocierea frumuseţii nuferilor cu aceea a femeii puternice.

Plante acvatice aparţinând unui gen prolific ca număr de specii, nuferii pot fi foarte diferiţi în ceea ce priveşte culoarea florilor, dar şi forma sau nuanţa frunzelor. La unele specii, florile îşi schimbă chiar culoarea pe măsură ce se deschid, de la nuanţe de galben la roşu auriu.

Citeşte şi Plante exotice rezistente la ger

Dacă ai un lac sau un iaz foarte mare, te poţi bucura de clasicul Nymphaea alba, dar în locuri restrânse cultivă doar varietăţi mai mici, precum ‘Marliacea Rosea’, ‘Cromatella’, ‘Sensation’ sau ‘Odora Minor’.

Odată prinşi, nuferii sunt uşor de îngrijit. Dacă uneori îţi mai fac probleme, caută soluţii printre cele de mai jos.

Nuferii – sfaturi de îngrijire

Pe frunze apar mici pete gălbui; planta arată bine, dar cu timpul se va deprecia.
Cauză: Pe suprafaţa frunzelor se pot vedea afide care se hrănesc cu seva plantei.
Remediu: Dacă atacul nu este foarte extins, acestea se vor înlătura cu furtunul, iar dacă aveţi peşti, se vor bucura de meniu. Când numărul afidelor este foarte mare şi au produs daune serioase, nuferii se poate trata cu un amestec de benzină foarte diluat, dar atenţie, este toxic pentru peşti!

Citeşte şi Sculpturi vegetale – cum se realizează

Pe frunze apar pete maronii-roşietice care cu timpul se măresc, iar în interior, concentric, ţesutul devine gri-cenuşiu şi apoi se desprinde.
Cauză: Septorioza este o boală produsă de o ciupercă; apare la multe plante ornamentale şi se extinde foarte uşor.
Remediu: Se evită înghesuirea plantelor în iaz şi se vor aplica îngrăşăminte pentru a rezista atacului. Tratamentul se face cu fungicide conform indicaţiilor de pe ambalaj sau, în cazul unui atac minor, se înlătură părţile afectate.

Citeşte şi Decor cu flori de violete

Nuferii îşi pierd din vigoare, nu înfloresc. Frunzele de la bază se îngălbenesc şi se desprind.
Cauză: Trebuie avută mare atenţie, deoarece dacă această boală nu este depistată din timp, toţi nuferii din iaz pot pieri. Boala cauzează putrezirea rizomilor, ceea ce va duce la moartea întregii plante.
Remediu: Pentru a preveni apariţia ciupercii pe plantă se va menţine fundul bazinului sau al iazului curat. În cazul unei infestări, se va goli iazul, se va dezinfecta şi se vor elimina plantele putrezite. Pentru cultivarea în continuare a nuferilor, se va avea în vedere folosirea de plante sănătoase.

Dacă ai trecut cu bine aceste probleme, vei avea o grădină plină de nuferi frumoşi şi rezistenţi!

Citeşte şi Drumul florilor, de la răsad la aranjamentul artistic

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © elitravo – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: