Mocheta, un răsfăț pentru picioare și tot ceea ce trebuie să stii despre aceasta

0

După o zi întreagă de stat în picioare sau alergat, abia aștepți să vii acasă. Cum treburile încă nu s-au terminat, măcar până la culcare oferă tălpilor o mică recompensă: o mochetă pufoasă.

Beneficiile mochetei

Dorința de confort termic și fonic, de eleganță și discreție a făcut ca în ciuda apariției multor altor materiale de finisaj pentru interioare, mocheta care acoperă toată podeaua să rămână în continuare apreciată.

În case sunt preferate cu precădere parchetul și gresia, eventual completate cu covoare sau carpete, toate mai ușor de întreținut decât mocheta. Dar aceasta rămâne preferată în anumite spații precum dormitoarele, hotelurile, restaurantele, birourile, unde primează senzația de bunăstare, de rafinament.

Alegerea mochetei potrivite

Sunt preferate bejul, griul, grena, dar găsești și alte culori, modele cu imprimeuri contemporane sau clasice. În funcție de traficul preconizat în spațiul respectiv, poți alege între mochete pentru spații de locuit (cu utilizare redusă, medie sau intensivă) sau comerciale, mai subțiri sau mai groase.

Găsești mochetă pentru interior sau exterior, sub formă de suluri (de 2-5 m lățime) din care se taie bucăți în funcție de cât îți trebuie sau sub formă de dale (50×50 cm). Se montează doar pe suprafețe plane, stabile, aderente, curate.

Montarea mochetei

Mocheta mai este preferată pentru că se montează rapid, iar schimbarea ei nu  presupune atâta praf, muncă și zgomot cât implică înlocuirea gresiei. În plus, mocheta se poate monta cu bandă dublu adezivă peste gresie, parchet, linoleum sau cu adeziv pe șapă în care s-a introdus sau nu instalație de încălzire.

Îngrijirea mochetei

Mocheta care acoperă întreaga podea e mai degrabă asociată unui mediu cald, plăcut și luxos, deoarece este mai greu de întreținut, respectiv trebuie aspirată des, reține praful (un coșmar pentru alergici) și lichidele (deci nu este indicată într-o casă cu animale de companie). Este posibil ca în zonele cu trafic intens uzura să fie mai pronunțată.

Modelele de mochetă disponibile acum pe piață sunt tratate pentru a preîntâmpina pătarea, arderea, durează 5-15 ani, în funcție de calitate, de trafic. Unele sunt foarte accesibile, costă de la 15 lei/m2.

Covor sau mochetă? Ce alegi

Pentru scoaterea petelor poți încerca să cureți cu aspiratorul, să presari pe suprafața afectată sare de bucătărie și bicarbonat de sodiu, apoi să pulverizezi deasupra o soluție de apă cu săpun lichid și să freci până se face spumă, să ștergi cu un prosop, să pulverizezi apă curată și să ștergi iar cu o cârpă sau cu o lavetă uscată, în sensul firelor mochetei, până se absoarbe toată umezeala.

Pe lângă aspirarea obișnuită, se recomandă curățarea mochetei cu aburi sau soluții chimice (spumă activă), servicii oferite de firmele din domeniu, la prețuri variabile (2-4 lei/m2), în funcție de suprafață.

Citeste si: Top 5 obiecte decorative ce schimbă instantaneu atmosfera camerei de zi

Sursa foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply