Istoria mobilierului din China datează de peste 2000 de ani. Dezvoltarea de la așezatul pe podea spre așezarea clasică, pe scaune, a fost influențată de obiceiurile străine și migrarea budismului. Scaunele și platformele ridicate au început să apară ca și statutul care reprezintă locul marilor maeștri. În secolul al XII-lea utilizarea scaunelor a fost larg răspândită în China.
Dinastia Ming (1368-1644) a fost considerată ca fiind epoca de aur a mobilierului din China. Cele mai multe piese de mobilier Ming includ linii curate și au un sistem de asamblare fără utilizarea cuielor. Simplitatea și proporțiile perfecte ale stilului Ming permit acestor piese să se potrivească chiar și astăzi în casele contemporane din întreaga lume.
Citeste si: Otomanii un detaliu versatil
Mobilierul chinezesc se caracterizează prin piesele pictate și colorate și printr-o vastă diversitate a stilului. În general, mobilierul chinezesc prezintă decorații realizate manual, pictate, placare cu metal și cu elemente ce le conferă aerul special, vechi si rustic. Majoritatea pieselor de mobilier sunt lucrate manual, din lemn de ulm, care se dovedește a fi foarte rezistent în timp. Culoarea dominantă în realizarea mobilierului chinezesc este roșul, asortat deseori cu negru, auriu sau maro închis. Deseori putem întalni combinația dintre o piesă de mobilier de culoare neagră și inscripții cu litere chinezești aurii. Un alt lemn specific culturii chineze este bambusul, un lemn foarte ușor si versatil.
Citeste si: Mobilier exotic: mobila in stil japonez
Amestecul formei artistice cu funcționalitatea practică poate fi văzută ca un fir comun care rulează de-a lungul istoriei mobilierului din China și este motivul pentru care este încă la modă astăzi. Pentru viața de zi cu zi, poți converti funcția originală a mobilierului din China și adapta nevoilor tale de acasă. Un pat de opiu mic poate fi folosit ca și masă de cafea. Un cabinet de nuntă poate stoca un televizor în timp ce un dulap de farmacie poate stoca CD-uri și containerele de lemn servesc ca și standuri de reviste. Împodobește-ți casa cu borcane albastre și albe. Sau atârnă panouri înrămate și pictate de mână în camera de zi. Aceasta este o alternativă mai puțin costisitoare și flexibilă pentru tapetul utilizat pe un perete întreg sau o cameră.
Citeste si: Mobilier exotic: mobila in stil turcesc
Chinezii folosesc pentru împărțirea și delimitarea spațiilor din casă paravane din hârtie de orez sau mătase, pictate manual cu diverse simboluri: liliecii simbolizează longevitate și noroc, fluturii-bucurie și mariaj fericit, florile de lotus-viață, sănătate și copii, bujorul-frumusețe, feminitate si pace, peștele-abundență, dragonul atât de bine cunoscut- putere si autoritate.
Un interesant stil decorativ s-a dezvoltat în anii ‘30 în Shanghai. O fuziune de stiluri între Est și de Vest, inclusiv culori luminoase din China și elementele Western Art Deco au creat faimosul stil numit „China Chic” sau „Shanghai Chic” (1930).
Citeste si: Mobilier exotic: mobila in stil indian
Pentru a obține o mică parte din acest stil și o atmosferă vie în casa ta, poți picta pereții în verde strălucitor sau galben, așa cum era considerat chic la acel moment. Pernele de mătase de culoare roz șocantă sau verde împrospătează scaunele sumbre ale Dinastiei Qing. Detaliile sunt cele care întregesc un peisaj și îi dau aerul specific, așa că nu uita de micile statuete cu Buddha, lampioane colorate, stickere cu litere și motive chinezești si felinare.
Citeste si: Mobila minimalista. Principii si idei
Este foarte important de știut că amenajarea unei case în stil chinezesc se face întotdeauna după regulile învațăturii Feng Shui. Aceasta spune că pentru a avea o casa armonioasă, care să atragă bunăstare, pace si noroc, trebuie evitată formarea unghiurilor foarte ascuțite și prezența liniilor drepte. O sugestie importantă a specialiștilor în Feng Shui este achiziționarea unui acvariu cu finisaje din lemn, pentru a atrage abundența si norocul.
Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net
Echipa Casa si Gradina.ro