Mobilier exotic: mobila in stil turcesc

0

?????De-a lungul timpului, designul interior a împrumutat treptat, din secolul 20 până în prezent, elemente din toate culturile lumii. Cuvântul „ottomane” se referă de fapt la o piesă de mobilier (un scaun scund, fără spătar, îmbrăcat în piele sau textil) și a apărut în Franța anului 1729.  Stilul otoman este recunoscut pentru texturile deosebite, pentru armonia culorilor vibrante și pentru atmosfera orientală. Mobilierul în stil otoman dă camerelor în care este poziționat o eleganță subtilă și atrage cu farmecul lui până și cele mai pretențioase persoane.

Citeste si: Otomanii un detaliu versatil

Atunci când ne gândim la stilul turcesc, ne gândim la perne colorate, scaune și mese de cafea foarte joase, fotolii, baldachine, divane.

Fie că alegeți să folosiți scaune rotunde sau pătrate, nu ezitați să îmbrăcați piesele de mobilier cu țesături orientale, care să ducă cu gândul la originile camerei. Respectând în cele mai mici detalii stilul turcesc, veți reuși să recreati chiar la dumneavoastră acasă o oază orientală. Senzația pe care o are o persoană atunci când intră într-o casă sau într-o cafenea turcească este unică; deși tendințele în amenajări interioare au evoluat și preferințele oamenilor s-au schimbat, aerul caselor în stil otoman poate fi readus la viață prin mici detalii care au supraviețuit trecerii timpului.

Citeste si: Masuta de cafea, centrul camerei de zi

Mobilier exotic mobila in stil turcesc (1)În stilul turcesc vom folosi nuanțe ale culorilor calde, și nu culorile pure (roșu, galben, portocaliu), în combinație cu nonculori sau cu nuanțe neutre. Culorile reci se folosesc de obicei în baie alături de nuanțe de gri, maro, și arată foarte bine în decorațiuni din sticlă și accesorii.

Fotoliile și canapelele sunt elementele centrale care, prin simplitate și eficiență vor da farmec întâlnirilor din familie sau cu prietenii. Măsuțele de cafea sunt un element cu un impact puternic într-o cameră decorată în stil otoman. Rotunde sau dreptunghiulare, din fier forjat sau din lemn, au un aer aparte și se încadrează perfect în fața divanului, alt element important într-o casă turcească. Dacă nu găsiți un divan veritabil, acesta poate fi înlocuit de o canapea mare, lată, în formă de U, pe care să așezați multe perne divers colorate.

Pe jos puteți întinde o carpetă din sisal, un covor din lână cu motive orientale, unul din bumbac, lucrat manual, sau chiar un covor animal print.

Alegeți un pat mare, cu baldachin (piesă de rezistență în stilul turcesc).  De obicei păturile în stil otoman sunt înalte de cel puțin jumătate de metru și se poartă îmbrăcate cu lenjerii din materiale rafinate și asortate cu perdele transparente, în culori vibrante, diafane.  Tot în dormitor poți așeza și fotolii sau otomani în diverse culori și texturi care să echilibreze camera.

Citeste si: Mobila minimalista. Principii si idei

Accesoriile completează subtil camerele, astfel încât nu ezitați să poziționați pe mobila în stil turcesc elemente precum: narghilele, veioze cu aer exotic, felinare, ceramică albastră, ochiul lui Fatma (ochiul albastru de sticlă folosit împotriva deochiului), tipsii de aramă, hornuri muzicale suflate cu argint. Adaugă lămpi orientale, din metal și sticlă colorată.

Este important să acordați atenție planificării materialelor și combinațiilor, deoarece în stilul turcesc sunt predominante materialele lucioase și prin prezența lor în prea multe elemente se poate crea un aspect kitschos, neplăcut.

Sursa foto: hepta.ro / @DmitryKoksharov/Fotolia / Sebastian Florea – revista Casa si gradina

Echipa Casa si Gradina.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply