Mănăstirile pictate din Bucovina

0

Bucovina merită vizitată oricând, dar mai ales în perioada Paștelui, deoarece ai ocazia să vezi atâtea mănăstiri. Paștele reprezintă una din cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al  creștinismului. Ne-am obișnuit ca sărbătorile de Paști să le petrecem în familie. După primele două zile ne facem alte planuri, pentru o scurtă vacanţă. La fel am procedat în aprilie 2017.

În cea de-a treia zi de Paşte, am plecat din Vama Veche, jud. Constanţa, unde locuim, către nordul ţării, mai precis către mănăstirile din Bucovina. În câteva zile am reuşit să parcurgem un traseu foarte lung şi foarte frumos. Mai întâi am trecut prin Buzău, Focşani, Lepşa.

„Mica Elveție” din munţii Vrancei, Lepşa a fost prima oprire. Acolo am găsit iarna la ea acasă, cu puţine spaţii de cazare deschise. Recepţionerul hotelului unde am poposit ne-a explicat că iarna se circulă foarte greu în zonă şi de aceea numărul turiştilor este mic, iar pensiunile și celelalte spaţii de cazare se închid. Perioada cea mai aglomerată este vara-toamna, când în Lepşa, de regulă, se strâng familii sau grupuri care vor să fugă de staţiunile aglomerate şi zgomotoase. Peisajul de iarnă cu care ne-au întâmpinat Cheile Tişiţei a fost mirific.

Mănăstirea Putna

În următoarea zi a excursiei în Bucovina am pornit către Putna. Ei, da! Am ajuns chiar la graniţa cu Ucraina, în Vicovu de Sus, cea mai mare comună din judeţul Suceava, prin care ne-am plimbat puţin, mergând spre Putna. Ne-am cazat la Pensiunea Dana, foarte aproape de mănăstire, pentru a o putea vizita a doua zi, dis-de-dimineaţă. A nins ca în poveşti, liniştit, cu fulgi mari şi deşi, zăpada pufoasă nu ne-a împiedicat cu nimic, doar ne-a bucurat vederea. Pensiunea a fost foarte frumoasă şi gazdele primitoare.

biserică în Moldova

Intrarea în Mănăstirea Putna, la prima oră a dimineţii, a fost un moment deosebit. În biserică oamenii erau la slujbă, localnicele îmbrăcate în costum popular. Un colţ de rai! O imensă încărcătură energetică, emoţională se simte în acest spaţiu naţional plin de istorie. După momentul de închinăciune am vizitat incinta, am făcut poze pentru a le avea ca amintire şi am plecat mai departe către următoarea destinaţie.

Am poposit câteva ore în Marginea, localitate vestită pentru ceramica neagră, apoi am continuat pe drumuri foarte frumoase, cu peisaje minunate, către Mănăstirea Suceviţa.

Mănăstirea Sucevița

Conform istoriei, aceasta este prima ctitorie a boierilor Movilești între anii 1581-1601. Biserica „Învierea Domnului”, construită în perioada 1582-1586, a fost pictată la interior şi exterior între anii 1596-1601 de către meşterii Ioan şi Sofronie. Pictura exterioară a Suceviţei are cea mai impresionantă scenă „Scara Virtuţilor” prin amploarea şi contrastul dintre ordinea îngerilor şi haosul iadului, drept pentru care biserica aceasta a fost inclusă în lista Patrimoniului UNESCO, Scara Sf. Ion din Sinai aflându-se pe faţada de nord a bisericii din Suceviţa. Cercetătorul de artă francez Paul Henry a menţionat despre pictura murală de la Suceviţa că reprezintă testamentul artei moldoveneşti.

Mănăstirea Sucevița are o cromatică aparte, care impresionează și acum, la sute de ani de la construcția ei. Este considerată a doua din zonă ca frumusețe, prima fiind surata ei, Mănăstirea Voroneț. Deține o colecție de obiecte de valoare.

Mănăstirea Moldovița

A fost o zi plină, care a continuat cu traseul către Mănăstirea Moldoviţa şi apoi cu o scurtă vizită şi o masă copioasă în Câmpulung Moldovenesc. Mănăstirea Moldoviţa se află într-o zonă pitorească, mai izolată faţă de alte biserici din circuitul bucovinean. Picturile, din interior şi exterior, datează din anul 1537. Pe peretele din dreapta naosului se află pictura care îi înfăţişează pe Petru Rareş, soţia lui, Elena, şi fiii lor, Iliaş şi Ştefan. Culoarea dominantă este roşul brun. Turnul-clopotniţă de la intrare este realizat din piatră şi are o uşă masivă din lemn de stejar. Dacă la Putna femeile erau îmbrăcate la slujba din biserică în costume populare, aici covoarele, ţesăturile specifice zonei păstrează tradiţionalul şi ni se înfăţişează obiectele realizate de către creatorii de artă populară: lăicerul moldovenesc, covorul ţesut cu arborele vieţii, tapiseriile, carpetele şi covoarele de dimensiuni mari.

Mănăstirea Moldoviţa este unul dintre puţinele monumente din Bucovina care mai deţine ansambluri originale de mobilier sculptat. Aici ne-au atras atenția jilţul domnesc din vremea lui Petru Rareş (secolul al XVI-lea), care este cea mai valoroasă operă de acest gen din Moldova, și broderiile dăruite de Voievodul Ştefan cel Mare (secolul al XV-lea).

biserică din Bucovina

Pentru că ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, peste tot, prin localităţi încărcate de istorie şi creştinism, se află ouă încondeiate de dimensiuni mari. Cel mai răspândit obicei creștin de Paște este vopsirea ouălor roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paște, deși în prezent se vopsesc ouă și în alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). Există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus. Chiar la Cetatea Sucevei se află cel mai mare ou tradiţional de Paşte din lume.

Peste noapte am căutat cazare în Gura Humorului, unde am găsit foarte multe locaţii ofertante. Am stat la o casă particulară, la doamna Maria, o gazdă foarte primitoare şi caldă. În următoarea zi am poposit prima dată la Mănăstirea Humorului şi mai apoi la Voroneţ. Mănăstirea Voroneţ este denumită  şi „Capela Sixtină a Estului”. Lăcaşul sfânt a fost construit de către domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1488 în doar trei luni şi trei săptămâni. Mănăstirea se află pe lista Patrimoniului UNESCO.

mănăstire din Bucovina

Dacă am rămas cu o părere de rău, după acest traseu, este aceea că nu am reuşit să ajungem la Mănăstirea Dragomirna şi la Bogdana. Acesta este şi un prilej de a face o nouă vacanţă, mai lungă, în judeţul Suceava, să cuprindem şi Iaşiul.

Pentru că se apropie Paștele, vă doresc să aveți sărbători luminate, cu sănătate şi zile minunate în familie!

Text: Daniela Voicu

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply