Modele de case din Bucovina. Idei pentru o casa ca in povesti

2

Bucovina este un loc aparte. O comoara de resurse pentru mintea, trupul si mai ales sufletul romanului. Este intoarcerea la origini, datatoare de energie. In aceasta idee modelele de case din Bucovina pot sa fie oricand o sursa minunata de inspirate pentru cei care sunt in cautarea unei case ca in povesti. Despre aceste case din Bucovina se poate spune ca sunt modelul ideal al caselor din lemn.

case din bucovina

Sa-ti faci o casa care sa respecte principiile calde si blande, lipsite de opulenta, ale unei case din Bucovina poate parea in ziua de azi o absurditate. Si cu toate acestea o casa noua care sa respecte principiile arhitecturale de baza ale unei case din Bucovina, poate sa fie biletul catre o casa de vis.

Citeste si: Proiecte de case traditionale romanesti

Realitatea geografica a Bucovinei a modificat si influentat casele din zona. Puternic impadurita, Bucovina este patria caselor din lemn, cu toate avantajele uriase ale acestor constructii pentru mediu, sanatatea oamenilor si eficienta energetica a caselor.

In cadrul arhitecturii bucovinene se fac remarcate doua sisteme constructive, care sunt folosite din ce in ce mai intens si in prezent, mai ales in cazul caselor din lemn, si ele din ce in ce mai populare. Primul este modelul caselor pe schelet portant de lemn umplut cu diverse materiale, parte din marea familie a sistemelor de case tipice  arhitecturii nordice europene, al doilea cel a al caselor pe schelet de lemn imbracate la exterior in lut, unul din cel mai bune materiale din punct de vedere al capacitatii de izolare termica.

case din Bucovina

Citeste si: Proiecte de casa fara etaj

O alta caracteristica pentru unele case din Bucovina sunt casele din lemn rotund – casele din busteni. Executia casei din lemn rotund este rapida si mai ieftina comparativ cu cea a caselor traditionale. Spre deosebire de casele de lemn din panaouri care sunt de influenta americana, casele de lemn rotund sunt tipice Bucovinei.

Kontio_Syringa_fireplaceCiteste si: Casa suedeza, model de organizare si stil

Despre modelele de case din Bucovina se poate spune ca au ridicat la rang de arta, prin simplitate si functionalitate, casa de lemn care poate sa fie o excelenta sursa de inspirate pentru casele noi din lemn.

Acoperisul in patru ape, cu panta mare pentru a lasa zapada sa alunece usor, cerdacul si ferestrele multe sunt caracteristica caselor bucovinene.

Toate aceste elemente pot fi incluse in eventualele proiecte noi, inspirate din arhitectura acestor case din Bucovina.

Sursa foto: newsbucovina / bogdanepure

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Cum sa faci ca o “felie” de lemn de 1-2 cm sa nu crape? Cu ce trebuie impregnat dupa slefuire, ca sa poata fi folosita ca tocator in bucatarie?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Otilia Ignat

      o felie de lemn se taie intr-un anume fel din bucata, pe fibra cum s-ar spune si se taie din lemnul uscat bine inainte. apoi se slefuieste si nu crapa. altfel va crapa.

Leave A Reply