Locuri umbroase

0

Cine nu caută răcoarea unor locuri umbroase în zilele caniculare? Umbra deasă și orice adiere sunt foarte prețuite acum, la fel ca obiectele reci… Peisagiștii creează locuri umbroase îmbietoare, adevărate refugii pe timpul verii, sau doar sugerează răcoarea folosind mobilier de grădină din metal.

Amenajarea unui refugiu răcoros nu înseamnă doar plasarea lui în cel mai umbrit loc din grădină. Prezența apei, mai ales dacă e în mișcare, sporește în mod real răcoarea și este bine-venită. Se pot folosi fântâni arteziene care împrăștie apa în stropi mai mari sau ca un abur fin ori perdele de apă care curg pe zidurile din jur… De asemenea, contează mult modul în care sunt percepute vizual astfel de amenajări. Culorile și materialele care sugerează răcoarea ajută locurile umbroase să pară și mai răcoroase. Mizează pe verde și înconjoară locul cu plante de umbră decorative prin frunziș. Ferigile și crinii de toamnă sunt alegeri bune. În ceea ce privește pavajul, folosește culori reci. Optează pentru mobilier din metal (îți creează o senzație de rece), dar ai grijă, că la soare devine fierbinte. Poți să casetezi pământul din jur cu platbande metalice, iar unde nu e acoperit de plante, pune pietriș gri.

locuri umbroase odihna
Foto: Flori Lixăndroiu

Zona de odihnă, înconjurată de o mare de verdeață și umbrită de arborii din jur, este pavată cu dale gri metalic, în perfectă rezonanță cu masa și scaunele.

sezlong locuri umbroase
Foto: Flori Lixăndroiu

Locul e umbrit, pe perete din piatră din fundal se prelinge o perdea de apă, șezlongul e dur, dar rece. Să tot stai aici…

cuburi locuri umbroase
Foto: Flori Lixăndroiu

În acest colț de umbră în verde și gri nu trebuie să te așezi pe cuburile din metal, este suficient să le privești ca să-ți inducă o senzație de rece.

Articol adaptat din revista Casa lux – iulie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply