Lobelia, cea mai frumoasa floare albastra

0

lobelia-805710_960_720Lobelia este o planta năucitoare. Rar vei vedea flori de un albastru mai frumos decât cele ale lobeliei, deși planta are și variante de flori albe sau roz. Ideea este că dacă vrei să ai o planta unică alege lobelia albastră. Este uluitoare!

Lobelia are flori delicate, dar este foarte ușor de întreținut și poți obține fără prea mari complicații tufe spectaculoase. Una din condiții este să crești planta în ghiveci care pot sta afară, în curte sau pe terase, de primăvara până toamna, dar care iarna trebuie protejate de îngheț. Planta nu rezistă afară, iarna și este originară din America și are recunoscute beneficii terapeutice fiind folosită pentru tratarea astmului, a tusei și a bronșitei cronice.

Lobelia este o plantă perenă, cu tufe compacte, sferice, cu o înălțime de 10 – 30 de centimetri. Are tulpina subțire și bine ramificată, fiind o plantă cățărătoare, care se simte foarte bine în vase suspendate sau așezate la înălțime pentru ca plantele să poată să se extindă.

Pentru buna dezvoltare a plantei aceasta are nevoie de un loc însorit, un sol umed, argiloas și nisipos. Nu aplica niciodată un exces de îngrășământ, cel mai bine fiind să adaugi în fiecare an sol nou la suprafața vasului, pentru un plus de nutrienți.

Lobelia crește cel mai bine în solurile curate, fără chimicale. Solul trebuie să fie umed și să dreneze bine, la baza ghiveciului fiind obligatoriu un strat de nisip.

Pentru a avea o planta spectaculoasă, ține minte!
– Tunde planta înainte de a o aduce la iernat, în casă, pentru a stimula florile în anul următor.
– Tufa se tunde prima data după ce înflorește a doua oară.
– Florile uscate trebuie îndepartate.
– Curăță tufa de frunzele uscate de fiecare dată când este nevoie.
– Ține planta într-un loc cu soare direct, cel puțin două-trei ore pe zi.

lobelia-383538_960_720

Poți avea planta din semințe. Semințele se amestecă cu nisip fin și se presară pe sol. Udă bine răsadnița, care trebuie protejată cu sticlă sau folie de plastic pănă la răsărirea plantelor. Plantele noi apar în 10 – 14 zile de la semănare și se pot transfera în vasele definitive după o lună. Alege ghivece joase, largi pentru ca planta să se poată dezvolta. Semănată în martie va înflori prima dată la începutul lui septembrie. Deci, ai puțină rabdare!

Lobelia înflorește toată vara în mai multe reprize, din mai, până în mijlocul lui septembrie. Pentru stimula înflorirea repetată, tufa trebuie tunsă din când în când, iar solul să fie bine afanat. Deși iubește căldura și lumina, nu lasa lobelia în soare mai mult decâteva ore pe zi. Planta este foarte sensibilă la lipsa de apă, iar canicula o poate ucide.

În interior lobelia va înceta să mai înflorească. Trebuie bine curațată, solul mereu afânat și udată cu moderație. Stă cel mai bine într-un loc cald (dar departe de surse de căldură), fără variații bruște de temperatură, cu aer proaspăt și cu multă lumină.

Lobelia are circa 250 de specii unele anuale, altele perene. Lobelia Erinus Compactade este mai scundă, iar Lobelia Erinus Pendula poate trece de 30 de centimetri. Florile sunt albastre intens,bleu, roz sau alb. Poți combina în același ghiveci lobelia de mai multe culori. Efectul este fabulos!

Printre cele mai frumoase soiuri este Lobelia Blue Cascade – cu flori albastre și Lobelia Saphire – cu flori bleu cu un spot alb la baza petalelor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply