La Copac, restaurantul cu decor traditional

0

Ştiam de ceva vreme bistroul La Copac şi chiar îl frecventam la un moment dat. De-a lungul timpului interiorul a trecut prin mai multe schimbări, iar cea din urmă, pe care v-o prezentăm şi noi aici, pare cea mai reuşită.

la-copac

Asistăm la o redescoperire a tradițiilor românești  în diverse domenii precum moda, mâncarea, călătoriile și chiar amenajările interioare. Câteodată, toate aceste simboluri românești regăsite și recontextualizate sunt puse în practică nu foarte inspirat și destul de departe de ce reprezentau ele în vremurile de demult. Din fericire, nu este și cazul bistroului La Copac, pe care l-am revizitat împreună cu fotograful nostru la începutul lunii aprilie. Situat pe o străduță laterală din centrul orașului, într-o casă veche cu tâmplărie din lemn, ferestre largi și tavane înalte, La Copac a fost redecorat de curând de către tânărul designer Mihai Gramă, care este autorul designului și pentru alte localuri ce se remarcă prin amenajare: J’ai Bistrot Mureș și București.

Citeste si: Noile colectii din magazine

Amenajarea, așa cum o vedeți acum, a pornit de la casă și de la farmecul ei. Casa este una construită de o companie elvețiană la început de secol XX, actualii proprietari nu știu exact anul finalizării ei. Pornind de la aceste date, prima  idee de amenajare a fost una care să readucă în prezent atmosfera interbelică.

Citeste si: Nuante pastelate in living

la-copac1

După mai multe discuții și simulări, au ajuns la concluzia că, dacă vrei cu adevărat ceva interbelic, te duci pe Calea Victoriei, iar dacă La Copac ar fi existat în perioada interbelică, ar fi fost mai degrabă un restaurant pentru târgoveți. Așa s-a ajuns la varianta de față, asta și pentru că actualul proprietar era implicat în tot felul de proiecte care susțineau revenirea ideii de tradițional. Așa cum spuneam și mai sus, nu este vorba despre tradiționalul kitsch, regăsit în multe localuri din țară, este mai degrabă un stil tradițional minimalizat și urbanizat.

Citeste si: Garsoniera cu decor glamour

Surpriza amenajării vine din faptul că, deși spațiul arată foarte coerent, în afara cergii de la intrare, nimic nu este autentic. Scaunele și mesele sunt realizate de Mobila Dalin la comandă special pentru acest proiect, barul este construit din ferestre recuperate de la un alt restaurant din Mureș, iar celelalte elemente (căni, perdele, găleți) au fost cumpărate din Piața Obor. După cum vedeți, câteva piese bine alese și nu neapărat scumpe pot alcătui un decor coerent, unde puteți găsi multe idei și pentru casele voastre. Adresa: str. Pitar Moș 23, București.

Articol publicat in revista Casa si gradina.
Foto: Sorin Iacob

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply