Irisul, floarea zeilor

0

irisul (3)Irisul este considerata floarea zeilor, pentru ca in mitologia greaca Iris era mesagera zeilor. Legenda spune ca de fiecare data cand ducea mesaje pamantenilor, pe urmle pasilor sai cresteau flori.

Irisul sau stanjenelul de gradina face parte dintr-un grup cu peste 300 de specii, cu radacina formata din bulb. Toate aceste flori pot fi cultivate ca plante perene.

In natura, in mod spontan irisul creste la latitudininile mai nordice, dar s-a adaptat foarte bine si la zonele temperate unde creste mai inalt si este mult mai rezistent decat in mediul sau de origine.

Citeste si:Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

irisul (2)Irisul de gradina are o inaltime de la 10 la 12 centimetri in cazul plantelor pitice si pana la 50-80 de centimetri in cazul celor inalte. Irisul infloreste in mai-iunie.

Reusesc sa infloreasca de mai multe ori in cursul unui an, daca au conditii prielnice de mediu si mai ales daca verile sunt blande.

irisul (1)Cel mai des irisul o sa faca flori mov, aceasta fiind si varianta cea mai raspandita. Exista insa irisi cu flori de culoare albastra, roz, galbena si, mai rar, rosu sangeriu.

Florile sunt parfumate iar forma lor fariaza de la un soi la altul avand in linii mari aceleasi caracteristici: trei petale, asimetrice. Florile sunt mari au pete de alta culoare si se rasucesc.

Irisul de gradina are nevoie de un sol fertil si iubeste sa creasca in locurile expuse la soare, desi nu suporta canicula si nici temperaturile foarte ridicate.

irisul (4)Plantarea se face ca la orice alt bulb, la mica adancime si la distanta unele de altele. Au nevoie de udare abundenta dupa plantare. Perioada optima pentru plantare este inceputul lui aprilie, pana la finele lunii. Unul din avantajele este ca irisul de gradina are o componenta salbatica, ceea ce face ca acestia sa nu aiba nevoie de o ingrijire speciala.

Unul din amanuntele care trebuie avut in vedere este sa acoperi rizomi cu pamant, pentru ca pe masura ce cresc au tendinta de a iesi afara.

Irisul de gradina se inmulteste singur, formeaz grupe compacte, se intinde pe marginea aleilor si se mentine singur in culturi pe acelasi loc si 5-10 ani, daca locul este bun, daca au apa si lumina.

Citeste si: Gaillardia, floarea fluturilor

In gradina irisul are neaparata nevoie de un sol care sa se dreneze bine, usor afanat, mai degraba acid. Culoarea si marimea florilor depinde uneori de calitatea si aciditatea solului. Irisul de gradina se simte bine si in locuri umede.

Irisul de gradina rezista bine iarna, dar solul in care se afla rizomi trebuie acoperit cu un strat de frunze pentru a proteja radacina de geruri foarte mari, mai ales ca acestia raman de cele mai multe ori la suprafata solului.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply