Gaillardia, floarea iubita de fluturi

0

gaillardiaGaillardia este o atracție irezistibilă pentru fluturi și albine, așa că este o mică bijuterie de care trebuie să te bucuri la ține în grădină. Un argument în plus este și faptul că Gaillardia este o plantă perena, care crește ușor și este foarte puțin pretențioasă oferind în schimb, și oamenilor, și fluturilor numai bucurii.

Gaillardia are florile mari, cu petalele în două culori, portocaliu intens și roșu spre centru și galben spre margini. Proporția între portocaliu și galben poate varia, astfel că unele soiuri pot avea petalele în două culori distincte, altele într-o singură culoare cu mai multe nuanțe.

Citeste si: Kalanchoe, printesa din Madagascar
Florile apăr primăvară și înfloresc constant până spre începutul toameni. Florile de Gaillardia sunt înalte, cu tulpină subțire, frunze puține și de un verde intens.

Gaillardia este originară din America, dar s-a adaptat foarte repede și bine la condițiile de clima din toată Europa. Gaillardia este ușor de îngrijit și foarte puțin pretențioasă. Suportă la fel de bine și umbră și soarele, dar are nevoie de câteva ore de soare în fiecare zi. Suportă mai bine secetă decât excesul de apa, astfel că are nevoie de un sol care să se dreneze ușor și repede. Dacă primește prea multă apa tulpină își pierde fermitatea iar florile se apleacă. Își revin însă rapid îndată ce condițiile se ameliorează.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Gaillardia-2Gaillardia are însă nevoie de pământ fertil, dar nu are nevoie de fertilizatori în perioadă de vegetație. Nu are dăunători și este un magnet pentru albine și fluturi. Floarea de Gaillardia seamănă cu fluturii, petalele lungi vibrând la adierea vântului.

Gaillardia se înmulțește fără complicații prin semințe. Semințele se pot adună toamnă și replanta la începutul primăverii, în martie. Germinează repede, în 10-15 zile în funcție de temperatură solului. Gaillardia nu face flori în primul an, dar în anul al doilea vor înflorii cu frenezie. Trebuie rărite în al doilea an de viață pentru a permite fiecăreia plante să se dezvoltae optim.

Citeste si: Gura leului, planta de gradina usor de intretinut

Sunt mai multe soiuri de Gaillardia, de la soi la soi variază diametrul florilor, formă petalelor și culoarea acestora. Gaillardia „FanFare”, are petalele de culoare galbenă răsucite sub formă de tuburi, iar Gaillardia „Arizona Sun”, are flori roșii de culoare intensă, în timp ce Gaillardia „Oranges and Lemons”, are flori portocalii și galbene.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply