Interviu: Cum începe un proiect de ambientare?

0

Cum începe un proiect de ambientare. Designerii de ambient  sunt foarte diferiţi unii de alţii, crede Ştefan  Lazăr. Afirmă că munca lui presupune multă  curiozitate. Pentru ca, atunci când ajunge în faţa  clientului, să îi livreze acestuia exact informaţia  de care are nevoie.

Cum începe un proiect de ambientare? 

Eu cred că fiecare individ este deosebit şi are nevoi speciale, de aceea un proiect nu se poate repeta. Totul este luat de la zero. În urma discuţiilor cu beneficiarii, te alegi cu un „depozit de piese”. După ce rămâi singur, începi să le analizezi, să le îmbini, le pui pe căprării, îţi creezi idei, apoi le contraargumentezi.

Citeste si: Casa inspirata de interioare nordice.

Informaţia se învârte în mintea ta zi şi noapte precum un cub Rubik. La început, nici tu, designerul, nu aveţi idee ce o să fie. Sfârşitul nu se repetă nici ca rezultat, nici ca senzaţie. Provocarea principală este însă proiectul in sine, iar pentru asta este foarte importantă relaţia cu clientul. Jobul meu m-a facut să ajung în foarte scurt timp de la relaţii strict profesionale la prietenii.

Ce este designul de interior?  

Fără nicio îndoială, e forma de artă prin excelenţă a sfârşitului de mileniu al doilea şi începutului celui de-al treilea. Dincolo de narcisismul inerent unei societăţi care generează şi slăveşte o asemenea formă de artă, designerul este noul artist trendy pe care începem să îl găsim în toate domeniile. De ani buni, consumatorul nu mai ajunge la produse care să nu fi avut de-a face cu un designer.

În ce constă munca ta? 

Din momentul semnării contractului sunt implicat până peste cap. Fac tot ce îmi stă în putinţă să duc la bun sfârşit lucrarea conform pretenţiilor clientului meu. Au existat momente când pe şantier nici nu se ştia dacă sunt beneficiarul sau designerul. Peisajul ofertei de servicii permite beneficiarului să nici nu ia parte la lucrare.

Citeste si: Cinci noutati pentru casa ta.

Pot să vă povestesc despre două cazuri: când un client locuia în Spania, corespondam pe e-mail şi eu îi anunţam intenţiile mele, iar el analiza situaţia şi punea bani în cont ca să pot merge mai departe. Clientul a venit din Spania la sfârşitul lucrării doar cu hainele şi un minimum de electrocasnice. O altă situaţie: după ce clientul a văzut proiectul în totalitate, a contactat o echipă de constructori şi s-a mutat la un hotel în oraş. S-a întors în apartament după ce până şi firma de curăţenie îşi terminase treaba, iar în bucătărie şi baie erau deja cumpărate tacâmurile şi prosoapele.

cum-incepe-un-proiect-de-ambientareCât costă serviciile tale? 

Cum începe un proiect de ambientare. Fiecare lucrare îşi stabileşte preţul în funcţie şi de nevoile beneficiarului. Proiectarea se calculează la metru, iar consultanţa, la oră. Dar, şi aici, sunt detalii care pot suci socoata.

Citeste si: Solutii pentru baile moderne.

De cele mai multe ori, prima discuţie cu beneficiarul îţi poate da destule informaţii, încât să poţi face oferta de preţ direcţionată pe nevoile lui. În funcţie de aceste nevoi, se face o estimare. Preţurile sunt diferite de la proiectarea pe calculator în programe specifice până la schiţe de mână, consultanţă, comisioane.

Cu o formare în zona artelor plastice, datorită specializării de grafician, Ştefan Lazăr şi-a deschis, în Timişoara, atelierul Ezzo, care oferă servicii complete de amenajare şi design interior. Afli mai multe intrând pe www.ezzo.ro.

Articol aparut in revista Casa si gradina.
Foto: Thinkstock, arhiva personala.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply