Lemnul, cel mai frumos material

0

Lemnul, cel mai frumos material -Twig-Pencils---Bundle-of-Five-rustic-wooden-pencils copyLemnul, cel mai frumos material. Inspiră-te din natură, vei vedea cele mai neașteptate exemple – Pentru că apreciem ideile bune, îndrăzneţe, ingenioase şi vrem să le şi vedem puse în practică, sperăm ca lista noastră de amenajări mai puţin previzibile – unde lemnul este personaj principal – să te inspire şi pe tine!

Lemnul, cel mai frumos material HA_PA_SB_Eiche_sepia_gekalkt_Tundra_strukturiert_01 copy

Insulă de bucătărie

Lemnul în bucătărie (blatul), chiar şi tratat cu tot felul de lacuri protectoare, este puţin mai dificil de întreţinut: se zgârie, se pătează, se mai şi umflă. Dar, dacă eşti o persoană nonconformistă, creativă, deschisă către idei noi, pasionată de obiecte vechi, recondiţionate şi crezi că acel mobilier superlucios, fără nicio imperfecţiune, nu e chiar pe placul tău, soluţia noastră s-ar putea să ţi se pară fantastică: transformă un banc de tâmplărie vechi într-o…insulă de bucătărie! Lemnul uzat, cu a lui patină, finisat apoi cu ceară, ulei sau lac special va arăta grozav de bine. Foloseşte câteva elemente caracteristice stilului industrial (lustră de metal emailat, taburet din fier) şi bucătăria va deveni locul tău preferat din casă.

Citește: Cum sa-ți înfrumusețezi casa low cost

 

Lemnul, cel mai frumos material 2005_1_Honfleur_hauteur_amb_hdc_ht

Grinzi din lemn vechi

O soluţie pe care nu am recomanda-o sub nicio formă şi care, din păcate – din lipsa educației oamenilor – este deseori folosită este acoperirea grinzilor din lemn vechi cu rigips sau cu alte improvizatii nereuşite. Grinzile din lemn, cu a lor patină şi frumuseţe, dau o valoare incontestabilă oricărei încăperi şi, acolo unde este posibil, acestea merită salvate. Cu doar câteva trucuri, grinzile se pot integra în aproape orice fel de spaţiu. Dacă îţi place lemnul natural, le poţi lăsa nefinisate; le poţi trata cu ulei sau ceară specială sau, pentru impact vizual, le poţi vopsi.

Citește: Dormitoare superbe, rețeta somnului dulce

 

Lemnul, cel mai frumos material  New-Order-SDO-01 copy

Lemnul în spaţiul modern

Se mai poate folosi lemnul în spaţiile moderne, nou construite, atât cât să surprindă? Cu siguranţă! Inovaţiile în arhitectură, design de interior şi materiale folosite sunt multe şi uimitoare. Iar soluţiile de integrare a lemnului în astfel de spaţii sunt felurite. Spre exemplu, într-o încăpere cu plafon înalt, poate chiar tip mansardă, unde formele simple, geometrice ale mobilierului modern se îmbină cu o paletă cromatică săracă, lemnul (masiv, triplustratificat, placaj etc.) lăsat natural, curat, poate avea un rol funcţional, dar şi unul decorativ: balustradă, bârne, instalaţii.

 

Lemnul, cel mai frumos material 2008_1_Spinnaker_amb_hdc_lg copy

Decor inedit

Este evident că nu vom reinventa masa de dining, dar cu siguranţă vă putem propune soluţii deosebite pentru a ieşi din banal, realizând un decor scenografic, demn chiar de platourile de filmare. Nu vă trebuie decât: blaturi din lemn şi ţevi de cupru sau metal vopsit (auriu, argintiu etc.). Dacă nu aveţi niciun talent în arta tâmplăriei, vă recomandăm o mână iscusită. Alături de câteva elemente deco de culoare verde şi de un perete de cărămidă (eventual vopsită), masa şi biblioteca (realizată pe principiul rafturilor din scară) vor arăta minunat!

Citește: Spații pentru depozitare – ordine acasă!

 

Lemnul, cel mai frumos material 33051_Press_3-Dining-table-Casa-and-Chair-Anette copy

Placat cu lemn

Fără excese, fără exagerări, dar câteodată parcă mai şi trebuie să ieşim din monotonia care tinde să ne domine locuinţele. Nu trebuie făcut totul „ca la carte“, aşa că susţinem ideile îndrăzneţe, pline de creativitate. Cum ar fi următoarea: placarea pereţilor cu lemn. Pe lângă boiserie, recomandată pentru locuinţele clasice şi pentru bugetele mai mari, există şi alte soluţii, mult mai ieftine: placarea cu scânduri de lemn sau chiar cu parchet! Iar dacă vrei într-adevăr ca efectul să fie de impact, vopseşte în aceeaşi culoare şi tâmplăria, plafonul şi chiar şi alte piese de mobilier.

Citește: Scaune și mese – desperecheate și asortate

 

Lemnul, cel mai frumos material katoenenpompomdekenzwarthr copy

Pentru bugete mici

Să fie vreo câţiva ani de când mania amenajărilor realizate cu ajutorul paleţilor a ajuns şi la noi. Oricât de saturat ar fi mediul online de imagini cu mobilier realizat din paleţi, noi parcă tot nu ne săturăm de ei. Poate şi pentru că sunt atât de ieftini, ideile sunt multe şi utile, iar soluţiile, mereu ingenioase. Noi ne-am oprit la una care nu e prea ieşită din comun, dar care este extraordinar de utilă: paleţi pe post de tăblie de pat! Lemnul arată grozav şi dacă e vechi, uzat, patina dând o valoare deosebită spaţiului, dar şi dacă e nou.

Citește: Podele din lemn, parchet din lemn masiv

 

Lemnul, cel mai frumos material Tea_843 copy

„Tapet“ din lemn

Iată încă o soluţie cu ajutorul căreia poţi schimba faţa oricărei încăperi din casă şi care nouă ne place foarte mult. De ce? Păi, în primul rând, e destul de simplu de realizat, apoi nu necesită nici mult timp şi nici prea mulţi bani: „tapetarea“ unui perete cu plăci/placaje din lemn. Trebuie doar să te documentezi puţin înainte în legătură cu sistemele de prindere cele mai potrivite tipului de perete pe care îl ai în vizor, dar să ştii şi ce fel de placaje merg mai bine. Dacă alegi şi tipuri de lemn şi/sau finisaje diferite, rezultatul cu siguranţă va fi unul deosebit.

Citește: Culori la modă în amenajările interioare

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Producție: Mihaela Radu, Alina Borcea

Text: Alina Borcea

Foto: PR firmele menționate

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply