Podele de lemn. Parchet din lemn masiv

0

podele de lemmnDespre podele de lemn se pot scrie povești cu prinți și prințese pentru că istoria podelelor din lemn și a parchetului din lemn masiv, începe în Franța, prin palatele cu oglinzi lemn și marmură.

Citeste si: Protejarea parchetului. Sfaturi si idei

Cuvântul „parchet” (parquet) provine din limba franceză și numea pardoseala făcută din scânduri. Acestea au fost primele plăci pe parchet și sunt strămoșul parchetului laminat din zilele de azi.

Citeste si: Podele colorate. Idei de amenajare

Parchetul din lemn masiv sau minunatele podele de lemn sunt scândurile de diferite lățimi și lungimi, îmbinate cu artă (podelele de lemn pot să fie veritabile opere de artă prin îmbinarea mai multor esențe de lemn cu tonuri și fibre diferite), și cu multă tehnică, pe un plan neted și rigid. Se poate afirma că deși este scump și destul de dificil de întreținut, puține lucruri sunt mai frumoase într-o casă decât podele de lemn făcute din lemn masiv.

Citeste si: Parchet in bucatarie. Cum il alegi

Diferența esențială între parchetul de lemn masiv și podele de lemn este aceea dimensiunilor plăcilor  de lemn. În cazul podelelor de lemn acestea sunt cel mai des paralele cu pereții, de lungimi diferite și lățimi care variază de la 10 la 30 de centimetri. Confortul, rezistența, senzația de căldură, culorile și uneori aromele naturale pe care le au aceste podele de lemn, fac din ele un detaliu de lux pentru casă.

Citeste si: Parchet rezistent la umezeala

podele de lemnÎn forma lor clasica toate variantele de podele de lemn, neapărat realizate din lemn masiv, par destinate mai ales caselor de vacanță, pentru că la prima impresie le lipsește aerul modern și practic al parchetului laminat, dar în fapt, unele esențe de lemn din care se fac scândurile pentru podele de lemn pot să depășească cu mult valoarea celui mai scump tip de parchet și să dea un aer extrem de opulent și fermecător camerelor.

Cel dintâi avantaj al unei podele de lemn este al culorii lemnului care variază de la esență la esență. Neregularitățile, particularitățile sau imperfecțiunilr plăcilor de lemn vin să adauge frumusețe și personalitate camerei și spațiului unde sunt folosite podele de lemn. Lumina naturală pune în valoare podelele de lemn masiv așa cum nu se poate în cazul plăcilor de parchet stratificate.

Citeste si: Cum alegi gresia din bucatarie

Cel mai important detaliu pentru orice tip de podele de lemn este culoarea acestora care vine de la tipul de lemn folosit. Culoarea este dată de taninurile și rășinile naturale, nu de coloranții sintetici, ca în cazul plăcilor laminate. Mai mult chiar la același tip de lemn culoarea poate varia în funcție de condițiile în care a crescut copacul. Culoarea pentru oricare formă de podele de lemn poate varia de la alb – galben (lemnul de plop, brad, tei) la cenușiu , la lemnul de carpen, la tonuri roscate pentru lemnul de stejar şi de frasin sau cafenile la cel de nuc.

Citeste si: Aproape totul despre mocheta

Duritatea lemnului pentru podele de lemn variază de la esență la esență, dar o montare corectă crește rezistența chiar și pentru esențele moi ca cele de brad și oferă podelelor soliditate pentru zeci și zeci de ani.

Mai mult decât parchetul pentru toate tipurile de podele de lemn este esențială corecta montare, prevenirea infiltrațiilor, o bună izolare împotriva umezelii, dai și rașchetarea, lacuirea și alte tratamente specifice care păstrează frumusețea naturală a lemnului.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply