Aproape tot ce trebuie să știi despre mochetă

0

Mocheta este o excelență soluție în casă, în spațiile destinate birourilor, în zonele circulate intens și nu numai. Vorbim despre mochetă că soluție pentru casă și spunem aproape totul despre mochetă.

Mocheta are marele avantaj de a fi un foarte bun izolator fonic și termic, raportat la un preț mai mult decât mic. Spre deosebire de covor, care nu poate să acopere întreagă suprafață a camerei, mocheta se poate întinde dintr-un capăt în altul al încăperii și este o bună recomandare în cazul în care podelele nu sunt frumoase, parchetul este vechi sau linoleumul este decolorat.

Mochetă trebuie aleasă cu mare atenție, tocmai pentru că trebuie să acopere integral camera. Înainte de a întinde mocheta într-o cameră, pardoselile trebuie bine curățate și reparate dacă există crăpături, denivelări sau alte stricăciuni, iar dacă podeaua este acoperită cu linoleum acesta trebuie să fie bine întins, curățat și reparat acolo unde este cazul. Toate acestea sunt necesare pentru că mocheta, întinsă pe toată suprafață camerei și cu mobilă pe ea o să fie foarte greu, dacă nu imposibil, de ridicat.

Dacă te-ai hotărât să îți acoperi pardoseală cu mochetă poți lua în calcul și o serie de tratamente pentru podea, de genul insecticide, tratamente împotriva cariilor sau împotriva rozătoarelor.

Cum asortezi mochetă

Alege orice tip de mochetă dacă ai o zugrăveala simplă, iar dacă ai tapet sau culori intense, ori modele pe pereți, atunci este recomandat să alegi o varianta simplă.

În funcție de mobilierul din casă ai mai multe variante: pentru un mobilier modern, minimalist îți recomandăm o mochetă fără modele, iar pentru un mobilier tradițional, varianta cea mai bună este cea cu motive florale sau circulare, în două culori.

Citeste si: Otetul si utilizarile lui in casa

Într-o camera mare alege culori îndrăznețe, tări și modele în două-trei culori, iar în camerele mici soluția optimă o reprezintă mochetă într-o singură culoare, în nuanțe deschise. Partea bună este că ai la dispoziție o gama largă de modele și culori, de aceea posibilitățile de design și combinații sunt practic nelimitate.

Cum se întreține mocheta

Spre deosebire de covor, mocheta are alte reguli de întreținere. Partea bună este că mochetă se întreține ușor, aspirarea frecventă fiind cea mai bună soluție, însă dacă acest lucru nu se face cum trebuie praful rămâne în interior și contribuie la deterioararea acesteia.

Citește și: Mobilier modern şi covor cu influenţe orientale

O etapă esențială în curățarea mochetei este să ții cont de materialul din care este făcută această, de grosimea și  culoarea acesteia. Covorașele din baie pot fi spălate manual sau în mașînă de spălat, dar mochetă din hol, de exemplu, trebuie spălată cu mâna, exact în hol. O bună soluție este folosirea unui aspirator cu apă sau a unui aspirator profesionist. Secretul este că mochetă trebuie aspirată temeinic, după care se folosește o soluție specială pentru covor sau o soluție formată din oțet și apă rece. Orice varianta alegem trebuie să fim riguroși în acest proces.

În zonele cu trafic intens se recomandă aspirarea zilnică cu 5-6 treceri și cu schimbarea direcției de aspirare pentru a reduce tocirea fibrelor. Pentru încăperi camere este suficientă aspirarea o dată pe săptămâna pe întreagă mochetă, cu treceri repetate a periei de aspirator, în direcții diferite și folosirea unei soluții pentru mochete cel puțin o dată pe lună, pentru a menține timp îndelungat culoarea acesteia și calitatea firelor.

Tipuri de mochetă

Mochete cu firele răsucite sunt cele mai întâlnite. Au o structura compactă sunt foarte rezistente și ușoare. Sunt bune pentru orice camera.

Mochetele cu fire în buclă au un nivel de confort mai mare datorită posibilității de a modifică grosimea firului. Sunt mai groase și plăcute la atingere și sunt bune în orice camera. Au dezavantajul de a fi mai greu de curățat, buclele reținând impurități.

Mochetă cu finisaj de catifea sunt superioare din punct de vedere estetic, dar au nevoie de o întreținere corectă. Sunt ideale în dormitoare.

Citește și: Culori calde în dormitor

Mochetele tip Saxony au firul înalt și moale, sunt călduroase, moi și luxoase. Sunt perfecte pentru casă, în toate camerele, cu amendamentul că trebuie curățate atent și periodic, firul lung acumulând praf și impurități.

Mochetele groase reprezintă, fără îndoială, varianta de top a mochetelor, au un fir mult mai lung decât toate celelalte și sunt ideale în camerele cu trafic redus, dar și în camera copilului și în dormitoare.

Citeste si: 5 sfaturi pentru redecorarea unui apartament vechi

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply