Insecte benefice pentru grădină

0

Insecte benefice pentru grădina (1)Există peste opt milioane de specii de insecte, dintre care sunt cunoscute şi inventariate circa un milion. Dintre aceste insecte cunoscute există o listă scurtă cu insecte benefice pentru grădină. Vorbim despre ele şi despre ce fac insecte benefice pentru grădină … în grădină.

Larvele de Chrysopa numite şi “păduchii lei”, devorează păduchii dăunători. Adulţii au culoare verde-pal, maroniu, au aripi mari şi se hrănesc cu nectar de flori. Larvele sunt prădatori ai afidelor, fluturilor, puricilor de plante, tripsului, oualelor de molii şi omizilor mici.
Simpaticele buburuze se hrănesc cu păduchii de plante, cu larvele insectelor dăunătoare, cu păduchi porumbului şi cu alţi paraziţi de grădină. Buburuzele sunt mai active la maturitate.

Citeste si: Plante farmaceutice de nelipsit

Insecte benefice pentru grădina (3)Gândacul asasin este devorează larvele omizilor şi păduchi.
Călugăriţa este ucigaşul omizilor, consumând atât ouăle cât şi larvele lor. Se spune ca 5-7 călugariţe pot curaţ un pom de omizi.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Gândacul pirat este pe lista cu insecte benefice pentru grădină şi distrug păduchi şi căpuşele plantelor. Adulţii, care sunt şi cei mai activi, au corpuri negre cu dungi în V, de culoare albă, pe spate.
Gândacul de sol stă sub pietrele din grădină sau sub lemne. Se mai numeşte Carabide. Adulţii au culoare închisă cu luciu metalic, larvele lor fiind cele care îi elimină pe paraziţi, limacşi, larvele de pe rădăcinile plantelor, viermi, larve de gândaci de Colorado şi alte insecte dăunătoare. Sunt extrem de folositori în gradină, iar pentru a-i atrage în grădina, aşează în locurile înverzite pietre su buşteni.

Insecte benefice pentru grădina (4)Musca de floare sau Syrphida are nuanţe de portocaliu-orange şi negru şi poate fi uşor confundată cu viespile. La fel ca majoritatea zburătoarelor, musca de floare are două aripi. Musca consumă larvele ascunse în frunze din vârfurile plantelor şi polenizează florile, mai ales cele de căpşuni. Larvele consuma cantităţi impresionante de afide.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Gândacul cu ochi mari este şi el pe lista cu insecte benefice pentru grădină. Are corpul oval şi plate. Atât adulţii cât şi larvele se hrănesc cu acarieni, păduchi şi ouă de insecte.
Păianjenul. Prin excelenţă toţi paianjenii se hrănesc cu insecte şi din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stăpâni o invazie de dăunători. Păianjenii din grădină nu sunt veninoşi şi nici nu se mută în casă. Zonele cu flori perene şi straturile de mulci din paie le oferă un adapost bun.

Citeste si: Bolile plantelor de apartament

Aceste sunt doar câteva din insecte benefice pentru grădină. Multe altele lucrează în folosul tău şi al plantelor din grădină. Tot ceea ce trebuie să faci este să înţelegi rolul lor şi să te fereşti să stropeşti gradina cu soluţii toxice care îi vor omorî.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply