Greseli in alegerea culorii

0

casa perfect curata (1)

Alegerea unei culori, drept culoare de baza pentru o camera nu este o decizie usoara. Sunt zeci de sfaturi si recomandari pe aceasta tema, dar este la fel de important sa stii care sunt cele mai frecvente greseli in alegerea culorii.

Greseala #1: Plafonul alb. Este o greseala frecventa si tare neplacuta. Cea mai buna alegere este un crem dulce sau un gri pastelat. Camera va fi mult mai placuta decat cu tavanul alb.

Greseala # 2: Mergi prea tare pe culori potrivite. Este tentant sa pastrezi culorile intr-o singura gama cromatica, dar nu este deloc estetic. Variatia culorilor, culorile in contrast sunt mai bune alegeri decat cele ton pe ton.

living-room-1157051_960_720

Greseala # 3: Omiti culorile neutre. Este exact opusul greselii numarul 2. Culorile in contrast se armonizeaza mai bine daca sunt combinate cu tonuri neutre. Oricum politica cromatica spune ca o camera poate avea trei culori de baza, folosite in procente diferite!

Greseala # 4: Omiti culorile de accent. Oricat ar fi de bune alegerile culorilor de baza (doua!), nu te limita la acestea si adauga o culoare de accent, opusa celor doua care vor tempera si anima in egala masura decorul. Culoarea de accent este culoarea personala, adica exact cea care adauga personalitate.

Greseala # 5: Scheme de culori diferite in fiecare camera. Este o greseala comuna pentru ca vrem camere cu personalitate. Solutia este buna in casele mari, in camerele foarte mari, dar in casele normale o culoare unitara pentru toata casa, cu variatii ale culorii secundare si ale culorilor de accent este cea mai buna alegere. Solutia ofera unitate si largeste spatiul prin impresia de fluiditate a spatiului.

living-room-728736_960_720

Greseala # 6: Aceeasi paleta de culori in toata casa. Este varianta extrema a greselii #5. Solutia optima este sa ai o culoare unitara, comuna in toata casa si culori secundare si de accent diferite in fiecare camera. Monotonia cromatica este o greseala neplacuta si obositoare care sufoca spatiul si depersonalizeaza casa.

Greseala # 7: Fugi de culorile inchise. Culorile inchise reci, mate si dense maresc saptiul, dau volum si adamncime si sunt excelente solutii cromatice pentru a personaliza spatiul si pentru a da un aspect teatral decorului. Este important unde le folosesti si ce culori alegi. Astfel, peretele din dreptul canapelei din camera de zi, peretele din dreptul patului din dormitor sau peretele lung din hol, si bucatarie pot sa primeasca culori mai dense si mai ales inchise.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply