Ghioceii. De ce-i iubim atat de mult?

0

Ghioceii au ceva magic. Poate doar așa se explică de ce îi iubim atât de mult. În plus ghioceii sunt mai mult decât vestitorii primăverii, mai mult decât primele flori. Sunt cele mai curajoase flori, sunt cele care dacă prind câteva zile puțin mai blânde pot să înflorească și la mijlocul lui ianuarie, și în februarie…  pentru că sunt florile iernii!

snowdrop-1024871_960_720

O gradină cu ghiocei este un adevărat paradis. Micile flori pot fi aclimatizate și se înmulțesc cu destulă energie pentru a cucerii toată curtea casei tale, dacă vei planta doar câțiva bulbi. Pentru cei care iubesc cu patimă grădinăritul ghioceii sunt florile lui Dumnezeu, sunt dovada că iarna pleacă curând și primăvara nu mai poate fi întoarsă din drum.

Ghioceii din istorie

Prima referire la ghiocei în grădină datează din 1597, când Carl Linnaeus a descris prima dată planta și a clasificat-o în familia Amaryllidaceae. Numele oficial înseamna “floare de zăpadă”. În vestul Europei ziua de 2 februarie le este dedicată, considerându-se că acesta este data după care mici flori răsar și înfloresc. Ghioceii sunt originari din sudul Europei, romanii fiind cei care au dus mica floare în toată Europa, dar și în Turcia și Asia.

snowdrop-610187_960_720

În secolul trecut florile erau des cultivate în curțile mănăstirilor, fiind un simbol al purității. Mai mult ghioceii au fost una din cele mai populare plante pe morminte, mai ales pe cele ale tinerilor. Micuțele flori au avut și perioade mai puțin faste fiind pe rând considerate floarea care anunță moartea și purtătoare de ghinion.

După 1900, ghioceii și-au recâștigat locul de vestitori ai primăveri, de floare a iernii și grădinarii pasionați au reușit realizarea a mai multe soiuri, unele mai delicate decât altele.

Ghioceii sunt remercabil de rezistenți, în ciuda aspectului lor foarte firav și delicat. Cresc bine în solul acid al pădurilor de foioase, nu au nevoie de fertilizatori, nu au pretenții în ceea ce privește solul și se înmulțesc natural cu mare spor. Bulbii se pot planta cel mai bine toamna, dar o poți face și primăvara, primii ghiocei urmând să apară în primăvara viitoare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply