Garofitele, florile unii iunie

0

Garofitele, florile lunii iunie sunt printre cele mai simpatice si mai iubite flori de vara. Colorate, usor de ingrijit, garofitele decoreaza gradinile, mai ales in zonele calcaroase, cu sol sarac si conditii dificile pentru alte flori. Garofitele sunt solutia ideala in rocarii (afla alte plante bune pentru rocarii, aici), zonele de borduri si locurile neprielnice. Parfumul usor iute, intens si placut al garofitelor este inca un element in plus care face din aceste flori o solutie ideala pentru gradini, parcele cu flori si aranjamente in gradini.

Citeste si: Plante cu flori de toate culorile

Garofita are culori variate de la roz, rosu, alb pana la nunate de albastru, mov si visiniu intes, dar si combinatii ale acestora. Garofitele nu cresc foarte inalte ceea ce le face extrem de utile pentru gradini. Garofitele sunt plante anuale, dar fiind foarte rezisntene apar singure an de an, in acelasi loc, avand tendinta de a se intinde si de a acoperi zone mari daca nu sunt controlate.

Garofitele cele mai cunoscute si cel mai bine adaptate la conditiile de clima de la noi au circa 25-30 de centimetri inaltime, iubesc locurile pline de soare, dar cresc frumos si fara prea mari probleme si in locurile semiumbrite. Ca sa infloreasca au nevoie de cateva ore de soare pe zi, pentru ca in zonele complet umbrite garofita nu infloreste. In replica nu are nici o problema daca sta toata ziua in soare, tolerand orice fel de sol, atata vreme cat au apa, cel putin la cateva zile.

Citeste si: Floarea pasiunii, o floare exotica pentru ghiveci

Garofitele incep sa infloreasca la finele lunii aprilie, dar miezul verii este perioada lor de glorie cand infloresc in serii, fiecare fir avand si producand mai multi boboci care se dechid pe rand. Vara este perioada in care aroma lor foarte placuta este cea mai intesa si sunt o atractie irezistibila pentru albine si fluturi. Din pacate sunt foarte dragi si melcilor, dar le poti proteja cu o bordura de pietre date cu vara. Melcii nu suporta varul.

Garofitele au nevoie de apa, dar nu suporta baltirea, se simt bine in solurile sarace, pietroase si nisipoase care dreneaza apa.

Garofitele se inmultesc cel mai bine prin seminte. Semanarea se face la suprafata solului, afanat usor inainte si eventual amestecat cu nisip. Peste seminte poti presara un strat fin de pamant, doar pentru ca semintele sa nu fie luate de vant. Nu-i nevoie sa uzi dupa semanare. Rasarirea plantutelor are loc in 10-15 zile.

Garofitele se simt foarte bine si in ghivece. Tunse si taiate pot forma tufe extrem de decorative si foarte aromate.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Garofitele trebuie udate moderat, doar in perioadele de seceta. De cele mai multe ori apa din sol si ploaia sunt suficiente. Un detaliu care asigura sanatatea plantelor, mai ales a celor care formeaza tufe este rarirea plantelor astfel incat aerul sa poata circula fara probleme printre ele pentru a preveni aparitia ciupercilor, care au o afinitate speciala pentru aceste flori.

Indeparteaza florile trecute si frunzele uscate sau ingalbenite de fiecare data cand le observi pentru ca este o buna cale pentru stimularea infloririi si garanteaza santatea plantelor.

Sursa foto:  pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply