Fritillaria sau coroana imperiala, o floare fantastica

0

Fritillaria (2)

Fritillaria este o floare spectaculoasa. Nu este doar o aparitie uluitoare in gradina, dar este si o planta utila pentru ca alunga foarte eficient rozatoarele si cartitele.

Fritillaria este originara din Asia Centrala, Iran si din Vestul Muntilor Himalaya, dar este foarte adaptabila si rezista perfect la conditiile de clima din Romania, inclusiv iarna, in perioadele geroase. Planta face parte din categoria plantelor bulboase, iar plantarea bulbului se face, cel mai bine vara, ideal in iulie-august si va inflori in primavara urmatoare.

Fritillaria (3)Bulbii de Fritillaria se planteaza la 15-25 centimetri adancime, avand grija ca radacinile deja crescute din bulb sa nu fie rupte. Este ideal sa o plantezi in locul insorit din gradina, loc care sa fie ferit de vanturi puternice si unde sa fie un sol bine drenat, bogat in nutrienti. Planteaza Fritillaria in zonele vizibile din gradina, de preferat in spatele altor plante si in locuri unde planta se poate etala in toata splendoarea ei. Lasa-i loc pentru ca va prolifera singura.

La plantarea bulbilor poti respecta si regula proportiei intre bulbi si groapa de plantare, astfel, gropa de plantare trebuie sa fie d etrei ori mai mare decat inaltimea bulbului. In plus, daca iernile sunt aspre in zona in care vei planta bulbii, este bine ca adancimea gropii sa fie de patru ori mai mare decat inaltimea bulbului.

Fritillaria are frunze lanceolate, robuste, de culoare verde inchis. Tija pe care se formeaza florile este groasa, centrala, si foarte rezistenta. Tija creste inalta de 50-100 centimetri, iar in varf se formeaza florile care vor atarna in jos de jur imprejurul tijei. Florile de Fritillaria seamana cu flori de lalele, Fritillaria numindu-se si Laleaua imperiala. Se mai numeste si laleaua imparatului sau Aurora regala.

Fritillaria infloreste primavara in martie-aprilie, in nuante rosu, portocaliu si galben. Poate fi folosita ca floare taiata pentru ca rezista pentru mult timp. Specific pentru aceasta planta este ca nu necesita scoaterea bulbului toamna si replantarea. Bulbii se pot scoate la 2-3 ani dupa plantare pentru a scoate puii si a inmulti astfel planta. Operatia se poate face mereu la fiecare doi ani. Fritillaria va inflorii tot mai bogat de la an la an.

Unul din detaliile foarte interesante despre Fritillaria este acela ca datorita unui miros caractaristic, este foarte eficienta in a  alunga cartitele, soarecii si toate rozatoarele. Aceasta face din Fritillaria un gardian pentru gradinile eco si pentru a pazi plantele care sunt frecvent atacate de rozatoare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply