Fosa septica din beton. Cateva detalii importante

0

O casa care nu are acces la sistemul de canalizare are nevoie de o fosa septica din beton. Am spus din beton, pentru ca acesta este cel mai bun material, raportat la pret si calitate.

Slide16

Fosa septica este un vas de mari dimensiuni ingropat in sol, in interiorul caruia sunt deversate apele menajere produse in interiorul proprietati. Cum spuneam poate sa fie construita din beton, dar si din fibra de sticla sau din polietilena. Cele mai multe fosele septice au doua sau chiar mai multe compartimente interioare, care au roluri diferite. In primul compartiment se face decolmatarea, adica separarea apei de alte reziduri organice. Apa trece in urmatoarele camere, unde apa a fost curatata in proportie de 90%, iar prin filtrarea naturala a apei prin nisip si pietrisi apa reintra in circuitul natural.

Citeste si: Gradina de la tara

Indiferent de material o fosa septica se monteaza usor, nu necesita intretinere, rezista foarte bine la socuri. Daca sunt bine facute si corect compartimentate, daca au acel sistem propriu de filtrare durata de viata a acestora este de 10-15 ani, iar vidanjarea pentru fosa septica este necesara la perioade lungi de timp, de 12 – 18 luni.

Indiferent de materialul din care este facuta fosa septica are nevoie de un sistem de ventilatie prin care sa fie eliminate gazele produse in primul compartiment, in caz contrar amestecul putand deveni explozibil.

Citeste si: Casa de vacanta in mijlocul naturii

Conform standardelor europene in materie de tratare a apelor menajere uzate, un singur om produce, de-a lungul unei zile, aproximativ 150 de litri de ape murdare. Perioada de filtrare dureaza trei zile, astfel ca pentru o familie cu patru membri capacitatea primei camere trebuie sa fie de cel putin 1.800 litri. O fosa septica standard are intre 3.000 si 5.000 de litri.

Autorizatie pentru fosa septica

Constructia unei fose septice are nevoie de avizul autoritatii de mediu, iar amplasarea si realizarea acesteia trebuie sa se faca conform standardelor.

Citeste si: Cea mai nedorita activitate casnica

Anumite bacterii nepatogene si unele enzime pot asigura curatarea apei menajere pana la valori la care aceasta sa poata fi considerata curata. Astfel de substante se gasesc in comert, prezentate de regula sub forma de pulbere sau in stare lichida. Ele reduc cantitatea de namol si deseuri solide acumulate in fosa septica, elimina riscul colmatarii si maresc intervalul dintre doua vidanjari si cresc gradul de protectie pentru mediu. Foarte important, aceste bacterii reduc emisia de gaze. In cazul unei fose septice ecologice, vidanjarea este necesara la intervale de 2-5 ani. Singurul detaliu neplacut pentru intretinerea unei fose septice este pretul foarte ridicat al acestor solutii ecologice.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply