Gradina de la tara

0

Cu bani putini, dar cu multa imaginatie si simt practic, casuta de la tara a fost amenajata. Acum, insa, trebuie refacuta si gradina.

Refacerea structurii

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este refacerea structurii: verifica si repara toate conductele care traverseaza terenul; nu uita nici de fosa septica sau de putul cu apa. Reconditioneaza potecile (eventual, poti schimba pavajul), repara si vopseste gardul si piesele de mobilier pe care vrei sa le pastrezi, folosind culori in tonul celor cu care ai decorat exteriorul casei.

Imbunatateste pamantul

Un alt aspect foarte important este imbunatatirea pamantului, mai ales daca doresti sa-ti incropesti si o gradina de legume. Daca dupa ploile puternice apa balteste in multe locuri, amesteca-l cu nisip pentru a se drena, iar daca in acelasi loc se formeaza un paraias, construieste un sant de scurgere sau, daca ti se pare inestetic, ingroapa o teava de dren.

Daca pamantul este batatorit si nisipos, sapa-l adanc si adauga un strat gros de pamant de padure, imbunatatit cu ingrasamant animalier si resturi vegetale.

Ce poti planta

Nu te apuca sa defrisezi totul ca sa o iei de la capat – taie doar pomii bolnavi; daca sunt tineri, cei care cresc in locuri nedorite pot fi transplantati. Tunde si varuieste pomii si arbustii ramasi.

In ceea ce priveste plantele noi, fii practic!

Pentru gardurile vii foloseste arbusti fructiferi (idee: alege-i pe cei cu spini, pentru a impiedica animalele vecinilor sa-ti intre in curte).

Daca mai ai loc, uita de magnolii sau de alti arbori exotici si planteaza pomi fructiferi, foarte decorativi la randul lor. In ceea ce priveste plantele mici, poti obtine straturi minunate si din plante aromatice sau medicinale.

Vezi mai multe poze in galeria foto atasata.

 


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Sabina Usurelu
Foto: Vladimir Bulat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply