REPORTAJ! Florile care împodobesc viaţa – I

0
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Dragă cititorule,
De la Măneciu-Ungureni şi până în apropiere de Săcele, urmând văile râurilor Teleajen şi Tărlung, drumul învinge muntele şi urcă în serpentine pe coamele împădurite ale masivului Ciucaş.
Înainte de a ajunge în Braşov, călătorii străbat municipiul Săcele, o zonă în plin avânt turistic, ce a beneficiat de vecinătatea frumoasei urbe de la poalele Tâmpei pentru a cunoaşte o dezvoltare rapidă în ultimii ani. Aici pot fi închiriate camere în mai multe pensiuni şi vile ce oferă cazare la preţuri atractive, creând o concureţă benefică turismului în regiune.
Deşi am poposit de mai multe ori în Săcele, doar anul acesta am avut ocazia de a-i întâlni pe Cristina şi David Gabor prin intermediul unei cunoştinţe comune şi am putut fotografia splendida grădină pe care cei doi o îngrijesc cu drag de peste cinci ani. Destul de rar se întâmplă ca aceeaşi pasiune să fie împărtăşită de ambii parteneri, însă în acest caz gazdele noastre se îndeamnă reciproc atunci când apare oportuni-tatea achizi ionării de plante decorative. David a fost cel care a început să se ocupe pentru prima oară de decorarea spaţiului exterior.
Grădina casei părinteşti adăpostea pe vremuri şura cu animale şi oborul cu unelte şi utilaje, astfel că totul a fost transformat în timp. Singurele animale care au rămas în prezent în curte sunt un câine lup (metis de câine lup belgian şi câine lup german), un căţel de talie mică, în vârstă de 15 ani, găsit pe stradă şi un pui de pisică, foarte jucăuş. Câinii au propriul lor ţarc, iar grădina a fost împărţită în două sectoare, cel din faţa casei atent amenajat şi cel din spatele casei, cu pomi fructiferi, ce urmează a fi dezvoltat pe parcurs.
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Munca în grădină le ocupă celor doi soţi măcar o oră pe zi, dar atribuţiile sunt oarecum împărţite, Cristina ocupându-se de florile în ghiveci şi David având în grijă arbuştii. Soţul a dezvoltat în timp o pasiune şi pentru florile agăţătoare, plantând din loc în loc vie şi trandafiri căţărători. Gazonul trebuie tăiat constant, iar dacă vremea este ploioasă, chiar săptămânal. În fiecare an gazdele noastre investesc în flori, aranjamente şi soluţii de tratare aproximativ 500-600 de lei. Compostul necesar grădinii şi-l produc singuri. Pe aleea principală, când intri în curte, observi de o parte şi de alta două terase. Una din lemn, lipită de calcanul casei vecine şi o alta din sticlă, parte integrantă a clădirii familiei Gabor. Terasa din lemn a fost construită de David, împreună cu un prieten şi a devenit o componentă importantă a ansamblului peisagistic, iar cea din sticlă serveşte, alături de beci, drept spaţiu de depozitare, pe timpul iernii, a numeroaselor flori afate în ghiveci.
Continuarea reportajului aici.
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply