Flori rustice în grădină în combinații spectaculoase

0

Vă prezint succint câteva specii de flori rustice care pe mine m-au cucerit mereu prin naturalețea și veselia culorilor. Cu cât sunt mai multe specii, cu atât efectul lor este mai plăcut. O singură condiție este necesară: să se potrivească la înălțime ca să le cuprinzi pe toate atunci când le privești și le admiri, simțind din plin natura care face bine sufletului.

1. Godetia sau azaleea de grădină. Este un gen cu specii anuale care se obțin din semințe toamna târziu sau primăvara devreme și care înfloresc bogat vara, aș spune exploziv. Este o specie nepretențioasă la cultivare, preferând locuri însorite sau semiumbrite. Genul Godetia cuprinde circa 20 de specii, dar eu am cultivat numai două dintre acestea și anume: G. grandiflora sinonim cu G. whitneyi de 30-50 cm, cu flori ca niște trandafirași, și G. amoena, sinonim cu Clarkia amoena de 25-80 cm. Ambele se ramifică de la sol mai ales dacă sunt ciupite de tinere și fac flori în buchețele care pot fi simple sau duble și divers colorate. Trebuie semănată la loc definitiv, chiar și în vase, pentru că nu prea suportă mutarea.

floare roz
pixabay.com

2. Clarckia, specie asemănătoare ca frunze cu Godetia, dar clasificată în gen distinct.  Aceasta crește mai înaltă, cu ramuri mai rare, așezate pe tulpină, și cu flori mai mici la subsuoara frunzelor. Florile au diferite culori, de la roșu, roz, violet, la purpuriu sau alb.

3. Gaillardia aristata sau Gaillardia rustica, specie rustică perenă, cu flori unice, mari ca niște margarete, este numită popular fluturași. Florile au un colorit viu de nuanță galbenă cu pată purpurie mare la bază, ca și discul (receptacolul). Este o specie rezistentă la frig și la secetă. O întâlniți în toate cimitirele. Când se udă regulat, înflorește bogat pe lăstăriș până toamna târziu. Deși are comportament peren, se poate semăna anual, primăvara. Semințele au ariste. Este foarte potrivită pentru grădinile rustice.

floare

4. Rudbeckia sau rujii galbeni are tot înflorire bogată și de lungă durată. Și ea face parte dintre florile rustice. Are numeroase specii, majoritatea perene. Eu am cultivat R. hirta care se pretează și ca anuală, și ca perenă. Are o oarecare sensibilitate la gerurile prea coborâte, dar poate fi protejată. Semănată anual înflorește din primul an. Florile sunt mari, de culoare galben-aurie, dar sunt varietăți și cu pete brune-maronii la bază și pe discul central. Preferă soarele puternic și strălucitor. Este o plantă robustă, rezistentă la secetă. Nu-i plac terenurile goale și nici cele umede. Este numită „planta grădinilor fără îngrijire”.

5. Helicrysum bracteatum, o altă specie pretabilă pentru grădinile rustice. Este de statură înaltă cu flori în capitule divers colorate, ca și bracteele. Numele grecesc se traduce drept „soare de aur”. Înflorește o dată vara și chiar toamna. Florile se pretează bine la uscare. Se mai numesc imortele sau flori de pai. În unele locuri este numită siminoc. Este specie anuală și se obține din semințe semănate primăvara.

Hellichrisum

Dacă doriți specii mai scunde vă recomand Convolvulus sau volbura decorativă ori zoreaua pitică; are flori ca o pâlnie de diferite culori, de la albastru, roz, la mov sau alb. Se însămânțează primăvara, eșalonat. În unele cataloage este înscrisă sub denumirea de Nierembergia, mai ales dacă semințele sunt de proveniență germană.

Tot specie scundă cu înflorire bogată vara este și Dimorphoteca sau margareta africană cu flori portocalii sau galbene. Este specie anuală care se seamănă primăvara la loc definitiv, ca și volbura decorativă. Au rădăcini pivotante care suportă greu translocarea. Grădini frumoase să aveți!

Citeste si:

Text: Gheorghe Cojocaru/ Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply