Rudbeckia, mireasa soarelui, înflorește până toamna târziu

1

Maria Iliescu, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție,
În acest articol voi povesti și despre alte plante, pe care eu le cultiv în grădină și ghivece, cu multă dragoste și pasiune, una dintre ele este Rudbeckia, cunoscută și sub denumirea de mireasa soarelui, pentru că iubește soarele puternic.
Rudbeckia este o plantă viguroasă, crește sub formă de tufă, cu tije înalte purtătoare de flori mari de culoare galbenă, roșu-carmin, cu centrul mare; are o perioadă lungă de înflorire, din iunie până toamna târziu, florile pot fi folosite ca plante tăiate, dar și pentru decorarea parcurilor, rondurilor și grădinilor. Are frunze lungi cu perișori aspri, îi place soarele arzător, rezistă la secetă, nu este atacată de dăunători, crește în orice pământ bine afânat și întreținut, este o plantă bianuală, se înmulțește prin semințe și prin autoînsă­mânțare, deci este ușor de cultivat.
Eu cultiv Rudbeckia din anul 1970, când am primit câteva semințe de la o prietenă, le-am semănat în luna februarie, apoi le-am transplantat la intrarea în curte, lângă gard, ele fiind înalte și având nevoie de sprijin. Am avut grijă să afânez pământul, să le mai pun și câte un stelaj, acolo unde era necesar, ele ajungând până la înălțimea de 1m, să le ciupesc vârfurile pentru o ramificare bogată.
Toamna, adun semințele pentru a avea de rezervă, în cazul în care primăvara nu mai lăstăresc cele din grădină, tai tufele uscate, sap în jurul rădăcinilor pe care le acopăr cu frunze, pentru a le proteja de îngheț, iar primăvara reiau activitatea de îngrijire.

achimenes
Foto: Maria Iliescu
O altă plantă pe care o cultiv cu același interes este și Achimenes, cunoscută în popor cu numele de kimono sau urzicuță prin unele părți. Este o plantă perenă de ghiveci, cu frunze ovale, pufoase la suprafață, înflorește din mai până toamna târziu, cu flori ca niște trompete de culoare roz, roșii, albe, mov. Vara se dezvoltă foarte bine în grădină, la loc luminos, ferit de razele solare, se udă cu apă depozitată de pe o zi pe alta în vase descoperite, dar nu pe frunze, preferă pământ fertil, bine drenat, îngrășământ lichid.
Toamna se rărește udatul la achimenes, când s-a făcut frig plantele sunt duse în casă, depozitate la un loc răcoros și întunecos, la o temperatură de 10 grade Celsius, fără a mai fi udate până în luna februarie când ghivecele sunt transferate într-o cameră mai caldă și începe udarea progresivă. Înmulțirea acestei plante se face prin despărțirea rizomilor și lăstarilor și sădirea lor primăvara, în vase umplute cu pământ de grădină, mraniță și nisip. În luna februarie trec ghivecele într-o cameră cu temperatura de 15 grade Celsius, ud pământul cu apă de ploaie la temperatura camerei, asigur umiditatea printr-un vas cu apă, schimb pământul cu altul nou, proaspăt (în luna martie), desprind rizomii care seamănă cu niște conuri mici de brad.
Și pentru că temperatura este favorabilă, așez ghivecele cu achimenes pe rafturile acoperite cu material transparent de lângă gard, unde este semiumbră. Încep să le ud cu apă de ploaie, le administrez îngrășământ de păsări macerat, le rup frunzele uscate și florile care s-au trecut, le controlez starea de sănătate, dacă au apărut ceva dăunători (păduchi și păianjeni roșii). Așa fiind îngrijit achimenesul, în luna iunie apar florile mov, roșii și roz. Urez tuturor o toamnă bogată în cultivarea plantelor!
Foto: Maria Iliescu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply