Craite parfumate. Plantele perfecte din iulie pana in septembrie

0

Craite parfumate. Plantele perfecte din iulie pana in septembrie – Afla cateva lucrui pe care trebuie sa le stii despre aceste bucurii din gradina care sunt craitele parfumate. Usor de intretinut si cultivat, spectaculoase prin culoarea si parfumul lor, durabile, craitele sunt solutia si pentru o gradina rustica si pentru una eleganta.

Galbene, portocalii, rosii sau de culoarea mahonului, pot fi zarite pretutindeni. Cresc frumos, sunt rezistente si sunt alegerea cea mai buna nu doar pentru parcuri ci si pentru gradini, terase si balcoane, ba chiar si pe langa garduri, de unde isi itesc florile aprins colorate. Cu siguranta nu le stii doar din curtea bunicii.

Craitele sunt foarte usor de crescut si au o perioada lunga de inflorire: din iunie pana toamna tarziu. Florile au un miros puternic usor intepator de cuisoare care indeparteaza insectele nedorite. Asa ca, daca tantarii au inceput deja sa te supere, craitele sunt cea mai buna alegere. Este perfect daca le vei planta in locurile cu mult soare si un sol bogat si care sa dreneze bine apa, pentru ca aceste plante suporta mai bine lipsa apei decat baltirea ei.

La noi poti intalni cu precadere doua soiuri de craite parfumate.

1. Craitele africane (Tagetes erecta) au tulpini inalte, ajungand pana la un metru, si flori mari in forma de glob, galbene sau portocalii.

Este ideal daca le vei cultiva in siruri sau le vei grupa pentru ca vor avea tendinta de a forma tufe extrem de decorative. Este foarte decorativ daca le vei planta in numar mare intr-o portiune din gradina cu flori, efectul cromatic fiind fantastic, dar in egala masura si aroma lor. Sunt originare din america de sud, iar astecii le cultivau pentru scopuri medicinale. Sunt plante eprene si se autoinsamanteaza.

2. Craitele frantuzesti (Tagetes patula) sunt mai mici, iar florile, simple sau batute, au o varietate mai mare de culori. Mai delicate, decat suratele lor, dar cu un parfum mai tare, sunt ideale pentru borduri, in ghivece sau jardineiere lungi pe terase sau balcoane, sau pur si simplu in unele zone din curte, fiind foarte decoartive si elegante in egala masura. Sunt plante anuale asa ca trebuie sa plantezi rasaduri in fiecare an, dar efortul merita cu prisosinta.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply