Flori cusute în tapiserii

0

Flori cusute în tapiserii

Flori cusute în tapiserii. Florile nu împodobesc doar grădinile, balcoanele sau ghivecele din fereastră. Dacă nu beneficiezi de spaţiu, dar îţi plac foarte mult florile, poţi să le admiri şi în tapiserii. Nu au nevoie de cine ştie ce îngrijiri şi nici nu ocupă timp. Trebuie doar să le scuturi din când în când de praf.

Încă din Antichitate, motivele vegetale şi florale împodobeau ţesăturile care acopereau pereţii clădirilor pentru a feri de frig şi umezeală. Acest meşteşug ia avânt în Evul Mediu, când tapiseriile, îmbinând utilul cu plăcutul, împodobesc pereţii şi mobilierul, devenind un simbol al clasei nobiliare.

Citeşte şi Anghinarea, sursă bogată de potasiu şi magneziu

Flori cusute în tapiserii – trandafirii

Trandafirii au fost întotdeauna apreciaţi pentru frumuseţea lor, iar artiştii s-au întrecut să-i imortalizeze. Aceştia au marcat simbolic multe perioade de-a lungul istoriei. Cu petale catifelate şi un spectru bogat de culori şi parfumuri au întruchipat dragostea, puritatea, frumuseţea, războiul sau politica. În antichitate, grecii şi romanii asociau trandafirul cu zeiţa dragostei, catolicii evului mediu cu Fecioara Maria, pentru ca mai târziu să devină emblema naţională a Angliei şi Statelor Unite şi simbol al partidelor de stânga.

Flori cusute în tapiserii

Flori cusute în tapiserii – lăcrămioarele

Mărgăritarul sau lăcrămioarele înseamnă, în „limbajul florilor”, reîntoarcerea fericirii. Conform legendei, privighetoarea îndrăgostită de mărgăritar nu se întoarce în pădure decât după ce mărgăritarul a înflorit. În evul mediu, florile de mărgăritar erau adesea incluse în buchetul de mireasă ca simbol al modestiei şi purităţii. Din punct de vedere religios, mărgăritarul este un simbol al umilinţei, iar în pictura religioasă semnifică cea de a doua venire a lui Isus.

Citeşte şi Broccoli, celebra legumă italiană

Flori cusute în tapiserii – bujorul

Apreciat ca fiind una dintre cele mai rafinate flori, bujorul este un simbol al preţuirii şi nobleţei. Bujorul a devenit popular în palatele imperiale din China în timpul dinastiilor Sui şi Tang şi a câştigat titlul de “rege al florilor.” Un simbol al primăverii, este de asemenea folosit ca o metaforă a frumuseţii feminine. În Europa începe să câştige popularitate în secolele XVIII şi XIX, când mari artişti, precum Renoir şi Fantin-Latour, încep să picteze aceste flori minunate.

Flori cusute în tapiserii – crinii

Crinii au avut mult timp un rol important în mitologia antică, imagini cu crini datând din 1580 î.Hr., fiind descoperite într-o vilă din Grecia. Conform unei legende greceşti, crinii au răsărit din laptele Herei, vărsat pe pământ, în timp ce îl alăpta pe Hercule. Un simbol al castităţii şi virtuţii, multe secole mai târziu crinii devin un simbol al Fecioarei Maria. În timp ce crinii albii sunt un simbol al purităţii şi inocenţei, crinii peruvieni sunt un simbol al prieteniei şi devotamentului, iar crinii stargazer un simbol al prosperităţii.

Citeşte şi Rubarba, fruct sau legumă?

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia.com – © sompob

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply