Rubarba, fruct sau legumă?

0

rubarba

Rubarba (Rheum Rhabarbarum) – putem spune – suferă de o criză de identitate. Considerată de unele persoane o legumă mai neobişnuită, iar de altele chiar fruct, este folosită deopotrivă pentru prepararea dulciurilor şi sub formă de sos la mâncărurile de legume sau carne.

Rubarba este o plantă originară din Asia, devenind populară şi în Europa începând cu secolul al XVII-lea. Dar rubarba nu are succes doar în bucătărie: cu frunze mari, creponate, şi cu codiţe lungi de culoare roşie, este foarte apreciată şi de designerii peisagişti.

Vezi care sunt Cele mai iubite plante ale românilor

Rubarba, sfaturi de cultivare

  • Dacă te-ai hotărât să o cultivi, nu te grăbi să cumperi seminţe. Va dura foarte mult până va creşte, ca să nu mai vorbim că poţi avea ghinionul să nu fie un soi bun. Cel mai simplu este să obţii pui prin divizarea unei plante mature.
  • Alege un loc mai umbrit, cu sol organic, bine drenat. Sapă bine pământul şi plantează rădăcinile la 10 cm adâncime şi la 1 m distanţă, adăugând apă din belşug.
  • Sezonul potrivit pentru plantare este toamna târziu până la începutul iernii.
  • Rubarba nu suportă să fie mutată din loc în loc, deci alege cu grijă zona din grădină în care poate fi cultivată fără să fie deranjată ani la rând.

Citeşte mai multe despre Tapiseriile vegetale

  • După ce plantele au crescut, nu au nevoie de prea multă îngrijire. Dar pentru a obţine cât mai multe tulpini gustoase, ai grijă să uzi rubarba în perioada secetoasă, îndepărtează buruienele şi frunzele uscate, adaugă puţin compost în fiecare an şi îngrăşământ special pentru plantele cu frunze în februarie.
  • Dăunători nu prea are, dar ai grijă că îi pot putrezi rădăcinile. Leac nu există, aşa că va trebui să scoţi planta şi să o arzi.
  • Oricât de tentată ai fi să consumi rubarbă din primul an – nu o face, pentru că planta este încă foarte sensibilă.
  • Poţi începe recoltarea de-abia din al doilea an, luând câte 3-4 codiţe de la fiecare plantă, dar având grijă să rămână tot atâtea. Perioada optimă de recoltare este în timpul verii.

Atenţie! Nu consuma frunzele de rubarbă. Ele conţin acid oxalic, care este foarte otrăvitor.

Află câteva Sfaturi de cultivare a rucolei

Reţeta noastră: Supă rece de rubarbă cu mentă

Ingrediente: 4 codiţe de rubarbă, un pliculeţ de zahăr vanilat, 1 litru de apă, 200gr zahăr, 5 fire de mentă, 1 lămâie.
Mod de preparare: Curăţă tijele de mentă de frunze. Decojeşte rubarba şi tai-o în felii subţiri. Pune coaja de la rubarbă într-o cratiţă cu apa, zahărul vanilat, sucul de la lămâie şi tijele de mentă. Fierbe compoziţia la foc mic pentru 10 minute. Strecoară lichidul şi adaugă feliile de rubarbă. Adu la fierbere, opreşte focul şi lasă totul la răcit. Adaugă apoi frunzele de mentă tăiate mărunt.

Vezi Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – nikoendres

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply