Flori de gălbenele în grădină

0

Ce zici de o mică parcelă cu flori de gălbenele la tine în gradină? Gălbenelele (pe numele oficial Calendulae flos) sunt excelente plante de decor dar și plante medicinale cunoscute din vechime. Pentru frumoasele flori de gălbenele rolul medicinal se împletește cu cel ornamental, acestea fiind, în plus și paznici de încredere pentru unele legume și flori, deseori fiind semănate printre răsadurile de vinete și rosii, pentru rolul lor de a îndepărta inamici.

flori de gălbenele

Citeste si: Flori de vara

Parcele cu flori de gălbenelele poate avea viață lungă dat fiind faptul că sunt plante anuale sau bianuale în funcție de momentul semănării.

Originară din regiunile mediteraneene și Asiei, specia s-a răspândit aproape în toată Europa că plantă ornamentala. Gălbenelele răsar după 6-12 zile de la semănat. După 20-25 zile de la răsărire apăr butoni florali, iar după 38-50 zile începe înfloritul, pentru ca în 60-75 zile se se matureze semințele. Îndepărtarea sistematică a inflorescențelor condiționează abundență înfloritului, care ia sfârșit odată cu perioadă de vegetație.

Citeste si: Margarete de gradină. Stelele pamantului

Gălbenelele au cerințe moderate față de temperatură. Semințele germinează foarte bine la temperatură de 20-30 C, dar se comportă bine și la temperaturi mai scăzute. Plantele sunt rezistente la înghețuri trecătoare, nu au pretenții ridicate față de apa și cresc frumos și în lumină puternică și în zone parțial umbrite.

Citeste și: Pomi de gradina. Cei mai frumosi

Florile de gălbenele se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar preferă solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor. Gălbenelele se înmulțesc prin semințe. Se pot semăna primăvară devreme în luna martie, în cuiburi.

Citeste si: Flori de sanziene, florile magice ale verii

Culege florile și usucă-le în locuri umbrite și bine ventilate. Ceaiul de flori de gălbenele este extrem de benefici și are zeci de utilizări!

Citeste si: Puterea vindecătoare 
a gălbenelelor

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply