Flori de sanziene, florile magice ale verii

0

Florile de sânziene sunt magice. Poartă soarele verii în ele și-l dăruiesc celor ce au răbdarea și înțelepciunea să le privească, amestecat cu parfum suav dulce și învăluitor. Aroma florilor de sânziene aduce cu cea a teiului, este mai fină și parcă ușor mentolată. Un fir de sânziană și cele câteva sute de flori mici și vii ale lui, parfumează o cameră întregă. În plus, adunate într-un snop mare – dar cu mare grijă să nu smulgi rădăcina, care este extrem de superficial prinsă în sol, sunt fantastic de decorative în casă. Aroma lor se menține și atunci când sunt uscate, si pot fi păstrate ca aromatizant pentru casă.

sânziene (1)

Florile de sânziene sunt flori sălbatice, perene, care înfloresc indiferent cum este vrema, la finele lui iunie. Se spune că în ziua de 24 iunie, toate florile de sânziene înfloresc pentru că Ielele dansează noaptea în jurul lor. Înflorirea lor depinde în principal de lumina soarelui, plantele având nevoie de toată lumina zilelor lungi de iunie pentru a se deschise în toată splendoarea lor. Sânzienele galbene (Galium Verum)  sunt răspândite în toată ţara și mai sunt cunoscute și sub numele de Drăgaica, Floarea lui Sântion, Închegătoare, Sanjuane.

Cine vrea să creadă, să creadă, cine nu, nu, dar se spune că sânzienele nu-s fori, ci zâne.

Citeste si: Flori de vara

sânziene (2)Tulpina Sânzienelor este zveltă, destul de înaltă (până la un metru) şi împodobită cu flori mărunte, galben-aurii, dispuse în mici ciorchini, ca florile de liliac, şi care văzute de la distanţă seamănă cu o ploaie de stele. Fiecare floare are patru petale, motiv pentru care se spune că această plantă este binecuvântată de Dumnezeu.

Citeste si: Flori de Myosotis. Sfaturi si detalii

Frunzele sunt foarte înguste şi ascuţite, pufoase pe partea inferioară. În contradicţie cu mirosul său dulce-îmbătător, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietăţilor tonice şi drenante ale acestei plante.

Citeste și: Pomi de gradina. Cei mai frumosi

Din punct de vedere terapeutic, Sânzienele îşi merită renumele de plantă magică, având în egală măsură proprietăţi vindecătoare, de înfrumuseţare şi chiar de imunizare faţă de boală.

Sânzienele galbene cresc în fâneţe, pe coastele bătute de soare şi pe culmile calcaroase din întreaga ţară. Face parte din familia Rubiaceae și sunt originare din Europa şi vestul Asiei.

Citeste si: Margarete de gradină. Stelele pamantului

Poți aduna semințe de sânziene – la finele lui august, începutul lui septembrie și le poți arunca imediat pe lângă garduri, în zonele bătute de soare din grădina ta. Vor înflori anul următor. Florile lor durează circa o săptămână, dar frumusețe, finețea și parfumul lor merită. Se simt bine în locurile libere, bătute de vând, în plin soare. Sânzienele preferă locurile mai uscate.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply