Floarea miresei, zapada din mijlocul verii

0

Floarea miresei este o planta excelenta pentru gradini. Este foarte rezistenta, toleranta cu mediul si infloreste bogat din mai pana in septembrie. Sunt mai multe soiuri dar cea mai populara este cea cu multe ramificatii, cu forma de tufa, si flori mici si albe.

Floarea miresei pe numele oficial Gypsophila este o solutie excelenta pentru gradinile urbane, pentru cele din zona de deal si ses. Floare adora soarele si suporta foarte bine temperaturile ridicate ale verii. In plus este atat de decorativa si de prolifica in ceea ce priveste productia de flori incat este pur si simplu pacat sa nu o ai in gradina.

Floarea miresei este o planta perene care poate fi rasadita direct in pamantul din gradina – nu are deloc probleme iarna si nu are nevoie de nici o protectie speciala, sau in vase mari si adanci pentru a da posibilitatea tufei sa se dezvolte. Se pot planta direct radacinile, cel mai bine in martie, dupa mijlocul lunii, sau seminte. Acestea din urma pot fi plantate practic oricand din aprilie pana in iunie. Vor incoltii in cateva saptamani si vor face flori in circa trei luni de la semanare.  Te poti trezi cu flori de floarea miresei chiar si in septemebrie sau la inceputul lui octombrie daca zilele sunt suficient de calde si planta este in bataia soarelui.

Radacinile (impropriu numite bulbi, ele fiind rizomi) sunt carnoase si ar trebui plantate pe lateralele santului de plantare, la o adancime de aproximativ 7 cm, la distanta de un lat de palma. Are nevoie de un pamant calcaros, bine drenat. Este ideal ca solul din locul de plantare sa fie bine amestecat cu putin nisip dur sau pietris marunt. Umple bine santul dupa asezarea radacinilor (neaparat cu partea mai subtire in sus), cu pamant amestecat cu nisip si preseaza ferm. Uda abundent imediat dupa plantare.

Floarea miresei creste si infloreste cu spor daca primeste mult soare, asa ca alege unul dintre cele mai insorite locuri din gradina pentru a planta floarea miresei. Tufa generoasa care se va forma trebuie intretinuta prin taieri toamna, dar si pe parcursul verii pentru a o forma, dar are tendinta de a face o tufa sferica in mod natural. Deformarile apar daca planta sta in semiumbra partial sau daca este impiedicata dezvoltarea de alte tufe sau plante.

Inaltimea tufei poate ajunge la 65-70 centimetri. Tufele au o durata d eviata de circa 4-6 ani, dar pot fi reintinerire prin replantarea radacinilor si a “puilor” formati de acestea.

Floarea miresei nu are nevoie aproape de nicio ingrijire speciala, nu trebuie tratata cu substante fertilizatoare si nu are nevoie neaparat de un sol bogat in substante nutritive. Nu suporta sa stea in pamant mereu umed, aceasta fiind una din conditii, prefera un sol uscat, alcalin, motiv pentru care este o planta potrivita pentru gradinile cu rocarii. Nu se uda foarte des si nu se uda decat dimineata devreme sau seara dupa ce solul se racoreste.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply