In martie se planteaza florile verii

0

Martie este o perioadă foarte aglomerată în gradină, iar una din principalele activități sunt florile verii. O grădină plină de culoare în lunile de vară este o grădină în care s-a lucrat în cursul lunii martie pentru că florile verii se plantează, mereu, în martie.

În luna martie este perioada optimă pentru a sădi trandafiri, azalee, iasomie, magnolii, liliac, arbuşti ornamentali, dar şi pomi fructiferi! Este vremea să plantezi rozmarinul, cimbrul, busuiocul, menta, cununiţa, crinii de vara și echinaceea,  dar şi zmeurul, afinul, rasadurile de căpșune și toți arbuștii cu fructe. De asemenea, se pun acum merişorii, dracila sau salcâmul japonez.

Florile de interior le poţi planta în orice perioadă a anului, dar de cele de exterior trebuie să te ocupi de la începutul lunii martie, daca zilele sunt cât de cât calde, până la finele lunii martie. Numai aşa te vei putea bucura la vară de florile lor sau de roadele lor.

Ce trebuie să faci pentru ca luna martie să fie spornică, iar florile verii și roadele lor să fie bogate?

– Timp de o săptămână de la plantare este necesar să le uzi aproape zilnic şi din abundenţă.
– Pomii fructiferi trebuie plantați la începutul luni, înainte de a întra în vegetație, iar trandafirii după mijlocul lunii când solul se mai încălzește.

-Arbuștii fructiferi pot fi plantați și în aprilie chiar până la jumătatea lunii aprilie. Adâncimea optimă la care se pun radacinile pomilor fructiferi este de 40 de centimetri, iar mocirlirea rădăcinilor este obligatorie.
– La plantarea pomilor este bine să pui 200-500 grame de îngrăşământ pe fundul gropii, apoi apa. Formează o ”pâlnie” spre tulpină, pentru a se aduna apa spre plantă, nu să se scurgă pe lânga ea.

– Solul trebuie bine mărunțit și îngrășat înainte de a planta răsaduri sau semințe.
– Toţi pomii de peste un an se fertilizează primăvara în acest fel: se face un şanţ în jurul tulpinii pomului (la o distanţă de 10-15 cm). Se pune între 500 g şi 1 kg de îngrăşământ, se acoperă cu pământ şi se udă.

– Plantele pot fi răsădite doar dacă temperaturile de noapta nu mai sunt negative, iar solul a fost bine pregătit pentru această operațiune.

Demararea operațiunilor în gradină în martie depinde în mod cert de temperaturile nocturne, care sunt cele care pot face cele mai mari probleme. De regulă, zilele sunt cade, cu temperaturi pozitive, dar nopți reci și geroase pot să fie chiar și în martie. Evident clima variază de la regiune, la regiune, iar crteriul clar că poți începe plantarea florilor verii sunt trei nopți consecutive cu temperaturi pozitive și peste 10 grade ziua.

Ca măsură de siguranță poți proteja răasadurile cu folie antiângheț, cu sticle de plastic sau, în cazul livezilor cu focuri care să faca fum. Vezi aici cum poti proteja florile pomilor fructiferi de îngheț!

Să vine primăvara! Și să fie frumoasă și veselă!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply