Ingrijirea trandafirilor primavara

0

îngrijirea trandafirilorCredem că sunt utile câteva sfaturi generale pentru îngrijirea trandafirilor primăvara. Tufele de trandafiri au nevoie de două tăieri anual, la care se adaugă, în funcție de cât de bogate sunt tufele și de modul în care evoluează una-două tăieri de formare pe parcursul verii.

Îngrijirea trandafirilor primăvara este obligatorie acesta fiind etapa care asigură întinerirea tufei și producția de flori. Îngrijirea corectă primăvara este mai importantă decât tăierea de toamnă și vine să corecteze erorile din toamnă și efetele produse de iarnă asupra tufei de trandafiri. Îngrijirea și tăierea trandafirilor primăvara este obligatorie!

Dacă toamna, ca etapă de pregătire pentru venirea iernii, trandafirii se scurtează la 30-40 centimetri, pentru a preveni frângerea lor și pentru a-i ajuta să facă față la gerul și viscolului, primăvara se fac tăierile pentru întinerire și formare.

Îngrijirea trandafirilor primăvara este secretul pentru plante viguroase, înflorire abundentă și flori frumoase. Dacă o tufă de trandafiri rămâne netăiată doi ani la rând plante nu rezistă, iar riscul să moară este maxim. Netăiat numărul florilor se reduce la jumătate.

Îngrijirea trandafirilor primăvara se face, cel mai bine în a doua jumătate a lunii martie. Trebuie urmărită evoluția tufei, iar în primăverile foarte calde tăierea trebuie făcută mei devreme pentru că lucrarea trebuie realizată înainte ca planta să intre în faza de vegetație. Ca regulă generală momentul oportun pentru tăierea trandafirilor primăvara este perioada în care începe să înflorească Forsythia.

Prima operație la îngrijirea și tăierea trandafirilor primăvara este îndepărtarea ramurile bătrâne şi uscate. Trebuie tăiate ramurile rosii, cele negre și lăsate între 4-5 ramuri verzi, dar nu mai lungi de 25 centimetri, de la care să pornească dezvoltarea anuală a plantei. Cu cât ramurile sunt mai slabe și mai fragile cu atât trebuie tăiate mai scurt. Se taie lăstarii din mijlorul tufei, pentru a forma o tufă aerisită. Se taie toate capetele uscate (maro, rosii sau negre) ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde. Tăierea trandafirilor primăvara trebuie să înlăture ramurile care se încalecă, toate ramurile bolnave sau ramurile strâmbe.

Tăierea se face deasupra unui mugure, mereu oblic pe direcția pe care vrei să se dezvolte în viitor lăstraul.

Îngrijirea trandafirilor este una din primele operațiuni de primăvară din gradîă și trebuie făcută cel târziu până la mijlocul lui martie. Îngrijirea trandafirilor se poate face și în februarie, în zilele calde urmate de nopți cu temperaturi pozitive.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply