Elemente acvatice în spaţii mici

0

Există o mulţime de motive pentru care elementele acvatice nu trebuie să lipsească din grădina ta: sunt relaxante, estetice, atrag păsările şi insectele folositoare şi funcţionează ca un izolator termic, răcorind grădina în timpul verii şi asigurând cantitatea necesară de umiditate.

1

Planul grădinii poate fi realizat foarte uşor. Înarmează-te cu o hârtie de matematică sau cu una milimetrică (te ajută să păstrezi proporţiile), cu o riglă, un compas şi câteva creioane colorate.

Te poţi bucura de benefi ciile unui element acvatic in grădină chiar dacă nu dispui de un spaţiu sufi cient de mare pentru ca amenajarea unei piscine, a unui iaz sau a unei cascade să nu iţi creeze probleme. Cumpără o minifantană arteziană, instalează un duş de grădină sau amenajează un iaz in miniatură dintr-un vas mai mare, in care pui un peşte şi cateva plante de apă. Dacă ai timp şi te pasionează subiectul, te poţi inspira şi din proiectul propus de noi, nu ai nevoie de o grădină mai mare de 100 de metri pătraţi.

Citestes si: Cum te feresti de umezeala in casa

Planul grădinii poate fi realizat foarte uşor. Înarmează-te cu o hârtie de matematică sau cu una milimetrică (te ajută să păstrezi proporţiile), cu o riglă, un compas şi câteva creioane colorate.

Complexul nostru acvatic se intinde pe aproximativ 56 mp, cuprinzand un mic bazin pentru baie, un iaz cu peşti şi plantele din jur.

Ideea am luat-o de la cei de la Oase Living Water (www.oase-livingwater.com) care s-au gandit să amenajeze iazuri langă bazinele de inot, dar am modifi cat-o pentru a indeplini cerinţele unui spaţiu mai mic. Doar bazinul de inot l-am lăsat la dimensiunile celui mai mic dintre produsele lor, adică de 3 × 3m, cu o adancime de 1,10 m. Dacă iţi place ideea şi vrei să cumperi unul, ii poţi căuta la e-mailoffi ce@augment.ro sau la tel. 021 448 14 89. Dacă te-ai hotărat să mergi pe mana lor, iţi vor construi şi iazul, conform cerinţelor grădinii tale. Sau construieşte singur tot, dacă te pricepi.

Citeste si: Fantana arteziana de gradina. Solutii simple

Indiferent ce alegi, iţi recomand să foloseşti atat pentru plaja bazinului, cat şi pentru peretele despărţitor al iazului, un pavaj din piatră natural cenuşie, va da un aspect natural intregului aranjament. In partea din dreapta sus a planului m-am gandit să aşez doi arbuşti de rododendron roz şi un trandafi r cu fl ori cyclamen că tot este culoarea la modă. Cercul cel mare din colţul din dreapta sus, cel care seamănă cu un creier (aşa mi-a spus o colegă) este, de fapt, un arbore de mătase. Poate creşte pană la 12 m, are frunzele asemănătoare cu cele ale salcamului şi face vara nişte fl ori deosebit de frumoase şi delicate, care atrag albinele, fluturii şi păsările colibri (pe acestea doar dacă le imporţi din America). plan

Citeste si: Invata sa gradinaresti la cursul de permacultura

Chiar in stanga arborelui de mătase m-am gandit să plantez cateva fi re de bambus. Dacă le ingrijeşti corespunzător, pot rezista şi iernilor din Romania. Atenţie insă, tinde să se obrăznicească şi să-şi inghesuie vecinii; ar fi bine să ii limitezi spaţiul de creştere cu o bandă specială pentru separarea rădăcinilor, o găseşti in magazinele de specialitate. In continuare am presărat caţiva crini de toamnă, nişte ferigi şi caţiva irişi de baltă albi. In stanga şi in dreapta, chiar la limita cu gazonul (pata mare, galbenă), am lăsat să se intindă menta de baltă.  Deoarece atat menta, cat şi iarba din gazon sunt plante invazive, propun să le demarchezi teritoriile cu aceleaşi benzi de separare a rădăcinilor de care pomeneam mai sus la bambus.

Citeste si: Amenajare gradina si terasa – 3 idei

Dacă te intrebi ce sunt puricii ăia din iaz, afl ă că m-am gandit să pun şi un nufăr roz („Joanne Pring” sau „Mayla” sau orice altceva găseşti pe la pepiniere). Unul singur este sufi cient, pentru că se intinde destul de mult şi, oricum, face mai multe fl ori. Apoi am aruncat şi o mană de crapi chinezeşti, aşa, ca să inviorez atmosfera. Ai grijă insă, dacă vrei să ţii peştii afară şi pe timpul iernii, iazul trebuie să aibă cel puţin 1 m adancime. Ar fi bine totuşi să ţii in casă şi un acvariu de rezervă, in caz că nu vrei să cumperi alţii primăvara următoare.

Producţie: Sabina Uşurelu

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply