Invata sa gradinaresti la cursul de permacultura

0

Permacultura este un concept relativ nou în Romania, asa ca am rugat-o pe Georgeta Sandu, initiatorul proiectului Terrana (www.terrana-ecovillage.ro) si unul dintre organizatorii acestui curs, sa ne ofere cateva informatii despre subiect.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Ce este, pe scurt, permacultura?

Georgeta Sandu: Permacultura se ocupa de toate aspectele vietii, de la spiritualitate la materialitate. Ca si natura, permacultura proiectează mediul in asa fel incat sa se auto-sustina. Cel mai ades, permacultura este asociata cu un nou tip de agricultura bazata pe principii ecologice care inlocuieste monocultura cu modele de ecosisteme gasite in natura, minimizand astfel munca omului si marind productivitatea. Permacultura include insa si tehnologii de proiectare a asezarilor umane astfel incat sa fie perfect integrate in ambient, precum si alternative de organizare social-economica, deci ofera solutii practice in toate domeniile vietii. Prin urmare, ea ar putea oferi umanitatii o alternativa de dezvoltare in deplina armonie cu natura, unul dintre principiile permaculturii fiind “lucreaza impreuna cu natura, niciodata impotriva ei”.

Citeste si: Bunătăți din gradină. 3 rețete savuroase

Poate fi practicata si la oraş?

Georgeta Sandu: Fiind un alt stil de viata, poate fi practicata oriunde si la orice scara, de la un om, o gospodarie, la ferme, sate, orase sau chiar tari intregi. La oras, permacultura a format retele cunoscute sub numele de “orase in tranzitie” si a dat nastere curentului „guerilla gardening”. Imi place in mod deosebit un personaj bine-cunoscut in America, Ron Finley. Supranumit de un jurnalist fermierul urban erou, Ron si-a fixat scopul de a transforma peisajul urban din LA, unde traieste, format predominant din fast food-uri, magazine si multimea de masini, intr-o veritabila padure de hrana. Incet, dar sigur, Ron si colaboratorii sai (din ce in ce mai numerosi) incep sa-si vada visul cu ochii, planteaza vegetale pe orice petec de iarba disponibil. Creeaza sol si furnizeaza hrana peste tot pe unde trec ei. Asa arata permacultura in oras. Dar poate incepe mai simplu, cu reciclarea gunoaielor menajere sau cu gradina de apartament, cu gradina blocului si, mai ales, prin aplicarea principiilor permaculturii in toate domeniile vietii personale.

Citeste si: Hrană eco pentru plante

Ce te invata cursul de permacultură?

Georgeta Sandu: Se respecta fidel programa stabilita de Bill Mollison, considerat parintele permaculturii, pentru asa-numitul PDC (Permaculture Design Couse), care se desfasoara in multe locuri peste tot in lume, sub diferite patronaje. La final, se acorda un certificat international pe baza caruia se poate incepe activitatea ca proiectant profesionist in permacultura. Dar este util oricarui om care doreste sa-si schimbe modul de viata, chiar fara a tinti o cariera in acest domeniu.

Citeste si: Septembrie in gradina. Patru lucrari necesare

Cursul se adresează şi persoanelor care stau la bloc?

Georgeta Sandu: Cum am spus, se adreseaza oricui isi propune sa-si schimbe stilul de viata, oricarei persoane interesate de alternative viabile la societatea contemporana. Sper ca prin raspandirea idelor permaculturii pamantul sa devina intr-o zi un loc mai bun.

Producție: Sabina Ușurelu

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply