Degeteii, cele mai delicate flori inalte

0

degeteii

Digitalis pe numele lor oficial, degeteii sunt un gen de plante din familia Scrophulariaceae, originar4 din partea centrala si de vest a Asiei si din Europa. Speciile  sunt plante erbacee, vivace, anuale sau bienale, unele dintre ele toxice. Degeteii sunt flori de culoare roz-purpurii sau albe, campanulate, pendente, asezate in ciorchini lungi. Ca planta ornamentala se foloseste in parcuri si gradini pentru amenajarea si decorarea rondurilor, cat si ca floare taiată, in vase sau in buchete .

Degeteii pot fi intalniti pe marginea drumului, pe pasuni sau chiar in locuri stancoase. Ca sa aduci un plus de culoare coltului umbrit din gradina, foloseste ca plante de fundal exemplare grupate de Digitalis purpurea, cu care poti acoperi un zid sau o imprejmuire mai putin aspectuoasa.

Digitalis ferruginea dau foarte bine pe o pajiste mai mare, alaturi de iarba decorativa Stipa tenuissima, de maci si de scaietii Eryngiums. Cele mai multe soiuri de degetei prefera locurile semi-umbrite, dar cele mediteraneene au nevoie si de putin soare. Desi le plac solurile usoare, se dezvolta bine si in cele lutoase.
Exista mai multe specii de degetei, printre care D. ferruginea, cu flori ruginii, D. grandiflora, cu flori galbene impestritate cu maroniu, D. x mertonensis, cu flori rosii, dar cea mai frecvent intalnita este D. pupurea, cu flori in nuante de la alb pana la purpuriu.
common-foxglove-285371_960_720
Toate partile plantei sunt extrem de toxice, putand cauza moartea. Degetelul nu trebuie cultivat in locurile frecventate de copii sau animale, tocmai pentru toxicitatea lor.

Pentru ca este o planta de padure degeteii sunt perfect adaptati zonelor umbrite din gradina. Asezata intr-un loc umbros arata ca o faclie. Planta se cultiva foarte usor si este una dintre cele mai placute plante pentru gradinile caselor noastre. Este perfect fie ca este vorba despre o gradina salbatica sau una foarte ordonata. Planta se insamanteaza singura si cucereste locul din jurul ei.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply