Cum se cultiva ceapa, in gradina de langa casa

0

cultivă ceapaPrimăvară fără ceapa verde nu se poate, iar dacă ești printre cei fericiți care au un petec de pământ află cum se cultivă ceapa în grădina de lângă casă.

Citeste si: Legume ideale pe care le poti cultiva in gradina ta

Ceapa este foarte ușor de cultivat. În grădina de lângă casă, pentru conumul familiei poți planta ceapa mai des decât este recomandat la cultura mare. Dacă faci asta trebuie să ai grijă să culegi constant buruienile și să uzi parcela cu ceapă frecvent (de două-trei ori pe săptămână, dac nu plouă).

Citeste si: Cum se cultivă usturoiul

Poți cultiva ceapa în grădina ta și în răzoare înălțat, o poți face și în lazi cu înălțimea de 40-50 de centimetri ceea ce suplimentează suprafața cu teren pentru a cultiva ceapă.

Citeste si: Cum se cultiva cimbrul. O planta aromatica cu rol decorativ

Dacă te interesează cum se cultivă ceapa, în gradina de pe lângă casă află că ai nevoie de terenurile plane, bine nivelate, cu sol permeabil. Ideal este un amestec de sol nisips-lutos cu Ph-ul 6,5-7,8. Este bine să se retina că ceapă și usturoiul nu trebuie să se cultive pe același sol an de an, între recolte fiind necesari 3-4 ani sau solul trebuie bine fertilizat și tratat împotriva dăunătorilor.

Solul trebuie bine pregătit, iar toate resturile vegetale trebuie îndepărtate, este una din regulile de bază de care trebuie să ții seama atunci când se cultivă ceapa.

PLantarea de arpagic este cea mai bună soluție. Există trei soiuri de ceapă și poți cultiva ceapă din toate acestea, cu arpagic de ceapă rosie, albă și galbenă. Semănate des îți pot oferi ceapă verde pentru consum dar și câteva kilograme (de pe o parcele de 2-3 mp poti recolta vreo 3-5 kilograme de ceapa mare și ceapa verde pe săturate). Arpagicul trebuie să fie sănătos și mare și este alegi bucată cu bucată. Cel mai bun arpagic este cel cu diametrul de 7-12 mm.

Citeste si: Cum se cultiva leusteanul

Fă o gaură adâncă de 3-4 centimetri, cu un băț cu diametrul de trei centimetri, pune un bulb si astupă, dar nu presa foarte tare. Pare greu, dar nu este, iar grădinăritul este una din cele mai sănătoase activități, chiar dacă ai doar câtva metri pătrați de pământ. Uda după semănare.

Ceapa are nevoie de soare, cel puțin 3-5 ore pe zi, dar se descurcă bine și în locurile umbrite, mai ales dacă este vorba despre cum se cultivă ceapa la tine în grădină.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply